Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: URUčENI UGOVORI DOBITNICIMA KONKURSA ZA DODELU SREDSTAVA PRIKUPLJENIH NA OSNOVU KRIVIčNOG GONJENJA U UKUPNOM IZNOSU OD 2,86 MILIONA EVRA


Ministar pravde Nikola Selaković uručio je, 6. jula 2016. godine, 67 ugovora dobitnicima Konkursa za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja u ukupnom iznosu od 2,86 miliona evra.

Selaković je na dodeli ugovora u Klubu poslanika rekao da je Konkurs rezultat primene posebnih mera Akcionog plana za borbu protiv korupcije, podsetivši da je u maju 2014. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila Zakona o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014), kojim je predviđen način sakupljanja i dodele ovih sredstava, a sve je, kako je istakao, precizirano donošenjem podzakonskih akata.

Prema njegovim rečima, na konkurs je stiglo preko 1.200 projekata, a izabrano je njih 67 i to potpuno jednoglasno.

"Žao mi je što je u ovom prvom krugu ostao veliki broj projekata, ali prilika će svakako biti", poručio je ministar pravde i precizirao da je Komisija u prvom krugu kao prioritet stavila zdravstvo gde je za projekte iz te obalsti dodeljeno 184 miliona dinara.

"To su značajna sredstva pre svega za nabavku novih sanitetskih vozila. Apsolutno sam uveren da će to najviše služiti našim građanima", rekao je Selaković.

On je precizirao da je za oblast socijalne zaštite opredeljeno 78 miliona dinara, za kulturu 40 miliona dinara, dok je za projekte iz oblasti prosvete izdvojeno 39 miliona.

Istakao je da će Ministarstvo pravde do detalja pratiti svaki od ovih projekata i način na koji se troši novac.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, podsetio je da je sanitetsko vozilo jedna pokretna bolnica od koje zavise životi ljudi.

"Što su bolja vozila više ćemo života sačuvati. Želim da se zahvalim Ministarstvu pravde, tužilaštvima, komisiji što su prepoznali potrebnu da se obnovi vozni park. Za dve godine smo kupili 64 vozila, ali to nije dovoljno za celu Srbiju", rekao je Lončar.

On je naveo da će novac biti upotrebljen i za opremu, naročito za dečje bolnice.

"Biće kupljeni inkubatori, ultrazvukovi... Mislim da je ova akcija dobra, a rezultati će biti vidljivi", rekao je Lončar podsetivši da je 2005. godine bila pokrenuta akcija da se kupe 30 sanitetskih vozila, a da se to nikada nije dogodilo.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zahvalio je Selakoviću jer je pokrenuo inicijativu.

"Želim da se zahvalim i što se prvi put dešava da državni organ neposredno pomaže sistemu socijalne zaštite. Ovo je nama od nas", rekao je Vulin.

Na sredstvima je zahvalio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, rekavši da Ministarstvo nije moglo da pokrije sve potrebe, kada je reč o obnovi infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

Ministarstvo pravde raspisalo je sredinom marta 2016. godine javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja sa ciljem da se tim novcem finansiraju projekti od javnog interesa iz različitih oblasti, zdravstva, prosveta, kultura...

Vlada Republike Srbije je krajem juna usovjila predlog projekata kojima će biti dodeljena sredstva.

Na listi se nalaze osnovne škole, domovi zdralja, Institut za neontalotologiju u Beogradu, centri za socijalni rad...

Izvor: Vebsajt Tanjug, 06.07.2016.
Naslov: Redakcija