Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLICIJI: U SLUčAJU NESTANKA MALOLETNIKA, POTRAGA KREćE ODMAH


Policija će moći da u slučajevima nestanka lica bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, odmah po prijavi nestanka, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o policiji, koji je 6. jula 2015. godine stigao u skupštinsku proceduru, a to novo rešenje definisano je na osnovu slučaja nestanka, a potom i ubistva maloletne Tijane Jurić.

Izmenama tog zakona preciziraju se odredbe i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, a trebalo bi da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnih lica, u skladu sa u javnosti poznatim "Tijaninim zakonom".

Kako bi tu odredbu policija mogla da primeni, potrebno je da bude potkrepljena odgovarajućom odredbom Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014), s obzirom na to da je potrebno uneti odgovarajuće izmene i u procesni osnov, navedeno je u obrazloženju izmena zakona koje je parlamentu uputila Vlada.

Tako bi, kako se dodaje, osnov za postupanje policije u slučaju nestanka maloletnika, kao što je bilo u slučaju Tijane Jurić, formalno-pravo bio zaokružen.

Izmene Zakona o policiji predviđaju i postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva delimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na delu teritorije Srbije.

Predviđeno je da ministar, na predlog direktora policije, u takvim situacijama i događajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama.

Izmene zakona na nov način uređuju i organizacionu strukturu Direkcije policije, propisuju pravni osnov za obavljanje bezbednosne provere po zahtevu drugih organa i pravnih lica, kao i odlazak u penziju na osnovu beneficiranog radnog staža.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 06.07.2015.