Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HIPOTECI: UDRUżENJE BANKARSKIH KLIJENATA TRAżI POVLAčENJE ZAKONA IZ SKUPšTINSKE PROCEDURE KAKO BI SE UGRADILI MEHANIZMI KOJI BI, PRE POKRETANJA PRODAJE NEKRETNINE, UTVRDILI DA LI JE DUG OSNOVAN I DA LI JE VISINA DUGA REALNA


Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" zatražilo je povlačenje iz skupštinske procedure ili izmene novina u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o hipoteci, o čemu raspravlja Skupština Srbije, kako bi bio popravljen položaj dužnika, a ne samo poverilaca – banaka.

"Predloženim izmenama se ubrzava proces vansudske prodaje hipotekovane nepokretnosti i to svakako poboljšava položaj poverioca, čime se ubrzava postupak naplate potraživanja kroz ovaj postupak. S druge strane, dužnici, u najvećem slučaju korisnici stambenih kredita ili pravna lica koja su kao zalog stavljala objekte pod hipoteku, nemaju mogućnost da tokom postupka spreče prodaju nekretnine u slučaju da je dug prema banci nezakonit", navodi se u sasopštenju "Efektive".

Dodaje se da je u izmene Zakona o hipoteci potrebno ugraditi i mehanizme koji bi, pre pokretanja prodaje nekretnine, utvrdili da li je dug osnovan i da li je visina duga realna.

"Efektiva" smatra da će, ako predložene izmene Zakona o hipoteci budu usvojene, "najveću štetu pretrpeti korisnici kredita u švajcarskim francima, kojima će banke po ubrzanom postupku moći da oduzimaju nekretnine, a sve zbog dugova koji su nerealni, odnosno uvećani".

"Predložene izmene će dokrajčiti ionako devastirano tržište nekretnina, jer su banke sada primorane da nekretninu prodaju u roku od 180 meseci, nakon čega gube pravo na vansudsku prodaju, tako da se može očekivati da se u narednim mesecima na tržištu pojavi veliki broj nekretnina oduzetih od klijenata, što će neminovno dovesti do dodatnog obaranja cene kvadrata", ocenila je "Efektiva".

Izvor: Vebsajt Beta, 06.07.2015.