Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O RAZMENI DOKUMENATA I PODNESAKA TOKOM SPROVOĐENJA POSTUPAKA U VEZI SA ENERGETSKOM DOZVOLOM, LICENCOM ZA OBAVLJANJE ENERGETSKE DELATNOSTI I SAGLASNOŠĆU ZA SKLADIŠTENJE I SNABDEVANJE ZA SOPSTVENE POTREBE: Od 1. novembra 2022. godine do energetske dozvole elektronskim putem


Ministarstvo rudarstva i energetike i Agencija za energetiku sprovode digitalizaciju procesa dobijanja energetske dozvole, koja će biti uvedena od 1. novembra. Ovo je utvrđeno novim Pravilnikom o razmeni dokumenata i podnesaka tokom sprovođenja postupaka u vezi sa energetskom dozvolom, licencom za obavljanje energetske delatnosti i saglasnošću za skladištenje i snabdevanje za sopstvene potrebe ("Sl. glasnik RS", br. 60/2022).

Elektronskim putem, preko portala eUprave, dostavljaće se zahtev za izdavanje, produženje, izmenu ili ukidanje energetske dozvole, zatim zahtev za izdavanje, izmenu ili ukidanje licence za obavljanje energetske delatnosti, kao i zahtev za izdavanje ili izmenu saglasnosti za skladištenje i snabdevanje za sopstvene potrebe.

Osim navedenih dokumenata, elektronski se dostavljaju i oni kojima se dokazuje ispunjenost uslova za izdavanje, produženje ili izmenu dozvola. Izuzetak su strana pravna lica, potom dokumenti i podnesci koje dostavlja strano pravno lice, a koji se dostavljaju u papirnoj formi, predajom na adresu pisarnice nadležnog organa ili preporučenom pošiljkom putem poštanskog operatora.

Kako je navedeno, uredna dostava podnesaka i dokumenata dokazuje se elektronskom potvrdom, u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska uprava. Podnosiocu rešenja i druga dokumenta stižu u Jedinstveni elektronski sandučić, koji je otvoren nakon registracije na eUpravi.

Administrativna taksa za zahtev za izdavanje rešenja i za izdavanje rešenja takođe se plaća elektronskim putem preko portala eUprava.

Energetska dozvola je akt nadležnog državnog organa koji se pribavlja za izgradnju energetskih objekata i postrojenja koji se koriste za proizvodnju, transport ili distribuciju energije (toplotna, električna itd.). Izdavanje energetske dozvole regulisano je Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014, 95/2018 - dr. zakon i 40/2021).

Zahtev za izdavanje energetske dozvole mogu podneti kako domaća tako i strana fizička lica, pravna lica i preduzetnici.

Po osnovu pomenutog zakona, energetsku dozvolu, koja se podnosi uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, neophodno je imati za izgradnju sledećih energetskih objekata:

  • objekata za proizvodnju električne energije snage 1 MW i više
  • objekata za proizvodnju električne energije snage do 1 MW, koji kao primarni energetski resurs koriste vodu
  • objekata za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u termoelektranama – toplanama električne snage 1 MW i više i ukupne toplotne snage 1 MW i više
  • direktnih dalekovoda; objekata za proizvodnju derivata nafte; naftovoda i produktovoda, objekata za skladištenje nafte, derivata nafte, biogoriva, komprimovanog prirodnog gasa i utečnjenog prirodnog gasa ukupnog rezervoarskog prostora većeg od 10 m³
  • objekata za transport prirodnog gasa, objekata za distribuciju prirodnog gasa i objekata za skladištenje prirodnog gasa; direktnih gasovoda
  • objekata za proizvodnju toplotne energije snage 1 MW i više
  • objekata za proizvodnju biogoriva kapaciteta preko 10 tona godišnje

Takođe, jedinicama lokalne samouprave povereno je izdavanje energetskih dozvola za izgradnju objekata za proizvodnju toplotne energije snage 1 MW i više, kao i objekata za proizvodnju biogoriva kapaciteta preko 10 tona godišnje.

Licenca se izdaje na period od 10 godina, a za proizvodnju električne energije, kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije i proizvodnju toplotne energije dobija se na period od 30 godina, uz mogućnost produženja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Julijana Vincan, 03.06.2022.
Naslov: Redakcija