Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRADSKE ODLUKE O KUĆNOM REDU I PRAVILIMA PONAŠANJA U STAMBENIM I STAMBENO-POSLOVNIM ZGRADAMA: Za svaku buku koja do vašeg stana dopre u jačini većoj od 30 decibela plaća se kazna od 5.000 dinara pa naviše, zavisno od grada do grada


Ako vam je dosadilo što vam komšinica iznad vas svakodnevno udara klompama dok hoda po stanu i istresa mrve kroz prozor, pravila kućnog reda u Srbiji daju vam pravo da je prijavite komunalnoj policiji.

 Naime, za ovo, ali i za svaku buku koja do vašeg stana dopre u jačini većoj od 30 decibela u Srbiji se plaća kazna od 5.000 dinara pa naviše, zavisno od grada do grada.

To znači da i građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za galamu, lupanje, bušenje, pomeranje nameštaja, lupanje u zid, pa čak i za glasni plač, isto kao i u Velikoj Britaniji, gde je za bučno plakanje osobama starijim od 16 godina propisana kazna u visini od 2.500 funti ili 2.830 evra.

Radovan Trifunović, iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, kaže da su u Novom Sadu, kao i u Beogradu, slične kazne za kršenje dnevnog odmora, koji važi od 16 do 18 sati i između 23 sata do pet ujutru, svim danima osim nedeljom, kada odmor traje do sedam sati ujutru. Iako bi neki pomislili da to znači da majstori već u sedam sati mogu da štemuju čekićem po zidu u susednom stanu ili da buše, istina je da to mogu da rade samo ako nivo buke ne prelazi 30 decibela.

- Najčešći problem u stambenim zgradama u Novom Sadu je buka za vreme dnevnog i noćnog odmora koju je teško iskoreniti.

Krajem prošle godine doneta je Odluka o izmenama i dopuni Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 59/2018), prema kojoj sada, osim upravnika, i stanari mogu prijaviti bučne komšije komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji. Kazna za bilo koju vrstu buke u zgradi je 10.000 dinara, a isti iznos je propisan i za držanje raznih predmeta na terasi, hodniku zgrade, za ostavljanje smeća ispred vrata - kaže Trifunović i dodaje da po novoj odluci u Novom Sadu nije kažnjiva buka noću 31. decembra, 1. i 13. januara, jer se periodu od 16 do četiri sata narednog dana ne smatra vremenom odmora.

Kako se može saznati od komunalnih inspektora u Beogradu, u vreme kućnog reda mora biti apsolutna tišina, dok tokom ostatka dana buka bilo koje vrste, pa čak i plakanje, mora biti na sobnom nivou.

U Beogradu će do kraja juna biti doneta nova Odluka o kućnom redu, kojom će, umesto odmora od 13 do 17 i od 22, ubuduće kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću od 22 do sedam sati ujutro. Do tada, kako kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, primenjuje se važeća Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama ("Sl. list grada Beograda", br. 12/96 - prečišćen tekst, 14/96 - ispr., 6/99 i 11/2005).

- U vreme odmora zabranjeno je vikom, trčanjem, skakanjem, igranjem lopte i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi. Nije dozvoljeno ni korišćenje kućnih aparata - veš-mašina, usisivača i slično, ventilacionih sistema, klima-uređaja, uređaja za muzičku reprodukciju, TV prijemnika i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi na način da zvuk ovih aparata ometa stanare u drugim stanovima. Buka u vreme odmora u boravišnim prostorijama zgrade pri zatvorenim prozorima ne sme preći graničnu vrednost indikatora buke u visini 30 decibela, što je propisano republičkom uredbom - kažu u tom sekretarijatu i dodaju da sankcije za kršenje kućnog reda izriče komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdavanjem prekršajnog naloga.

Jačina zvuka:

  • saobraćajna buka 80 db
  • normalan razgovor 50 db
  • zujanje komarca 40 db
  • šapat 30 db
Izvor: Vebsajt Kurir, Slavica Tomčić, 03.06.2019.
Naslov: Redakcija