Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Nacrt zakona biće spreman za mesec dana


Predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović razgovarali su sa predstavnicima udruženja za roditeljstvo o ključnim temama u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon).

Predstavnici udruženja izneli su sugestije i primedbe na aktuelni Zakon. Dogovoreno je da se detaljno analiziraju predlozi koja su dostavila udruženja, sa ciljem da se izradi izmene i dopune Zakona koji će zadovoljiti kriterijume svih strana, u najboljem interesu majki i porodilja.

Premijerka je naglasila da je obaveza države da domaćinski raspolaže finansijskim sredstvima koja nisu zanemarljiva, da je veći natalitet prioritet Srbije, kao i briga za obrazovanje dece, naročito u predškolskom periodu.

Ona je navela da to pitanje ne treba gledati sa političkih pozicija, te još dodala da je od izuzetne važnosti da trudnice naknadu primaju direktno od države, a ne od poslodavca.

Slavica Đukić Dejanović rekla je da je važno uskladiti optimum potreba sa finansijskim mogućnostima države i dodala da je analiza pokazala da postoje tri kategorije žena koje mogu biti u nepovoljnoj poziciji primenom aktuelnog zakona: one koje su radile manje od šest meseci, žene sa velikim primanjima i one koje su se zaposlile i ostale trudne u istom mesecu, i odmah otišle na bolovanje zbog patologije trudnoće, i da je i to, pored ostalog, razlog za donošenje izmena i dopuna Zakona.

Ministar Đorđević je ukazao na značaj inspekcija i dodao da treba ohrabriti sve koji uoče nepravilnosti, da ih i prijave.

Premijerka je za mesec dana zakazala novi sastanak na kojem će biti iznet nacrt izmenjenih zakonskih rešenja.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.06.2019.
Naslov: Redakcija