Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O DOBROBITI ŽIVOTINJA I O STOČARSTVU: Cilj izmena je usklađivanje nacionalne sa regulativom Evropske unije


Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije, na sednici održanoj 5. juna 2018. godine, razmatrao je usklađivanje Zakona o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) sa Zakonom o stočarstvu ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 93/2012 i 14/2016), ukidanje zabrane uzgajanja krznašica i dr.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević istakao je da cilj usklađivanja Zakona o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu jeste unapređenje i harmonizacija odredbi zakona iz oblasti dobrobiti životinja sa pravnim tekovinama Evropske unije, kao i da je rad na pripremi za postupak izmena i dopuna navedenog zakona u interesu proizvođača i industrije, pošto je dobrobit životinja jedna od pretpostavki za uzgoj i izvoz, kako u Evropsku uniju, tako i zemlje u regionu. Radošević je naglasio da primarni cilj jeste usklađivanje nacionalne regulative sa regulativom Evropske unije.

Emina Milakara v.d. direktora Uprave za veterinu istakla je da su u toku pripreme i formiranje radne grupe čiji će osnovni cilj biti pripremne radnje u postupku usklađivanja navedena dva zakona, kao i da je briga o dobrobiti životinja važna za razvoj privrede i zaštitu životne sredine.

Nenad Budimović, predstavnik Privredne komore Srbije istakao je da je prepoznat značaj uzgajanja krznašica, kao vida proizvodnje, ali i da je osnovana Grupacija za krznašice i kunićare pri Privrednoj komori Srbije. Takođe je istakao da je na putu usklađivanja zakona neophodno i donošenje Pravilnika o regulisanju ove proizvodnje.

Nakon rasprave Odbor je zaključio da je neophodno uskladiti Zakon o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu, ali i doneti pravilnik kojim bi se regulisao način uzgajanja krznašica prema najboljim standardima Evropske unije.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 05.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija