Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Svaki građanin potencijalni davalac organa ukoliko se tome izričito ne usprotivi tokom života


U Srbiji je u prethodne tri godine utrostručen broj donora organa, ali je neophodno donošenje zakona koji je doslovno spas za oko hiljadu naših građana koji su godinama na listama čekanja za novu jetru, bubreg ili srce, upozorava Hemofarm fondacija povodom obeležavanja Nacionalnog dana donora.

Zakon će biti signal da je postignut nacionalni konsenzus o ovoj važnoj temi i još jedna potvrda da smo kao društvo položili ispit zrelosti i humanosti, poručuju iz Hemofarma.

"Usvajanje novog zakona je način da Srbija na evropskoj mapi humanosti pokaže svoje najbolje lice", rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i sam vlasnik dve donorske kartice, u Nemačkoj i Srbiji.

U Srbiji je, kako kaže, i dalje mali broj donora i "zato moramo govoriti o ovoj temi otvoreno i bez predrasuda kako bismo sačuvali ljudske živote".

"Ova godina je presudna za donošenje zakona o presađivanju organa i on će biti najbolja potvrda svih napora inicijatora kampanje "Najvažniji poziv u životu"", dodao je Zeliger.

Ovo je treća godina otkako je na inicijativu Hemofarm fondacije, a u okviru kampanje "Najvažniji poziv u životu", ustanovljen Nacionalni dan donora kao početna tačka za menjanje svesti ljudi, rušenje predrasuda i informisanje javnosti o ovoj često tabuiziranoj temi kod nas.

Na početku kampanje 2016. godine Srbija je imala dva, a početkom ove godine beležimo čak šest donora na milion stanovnika, što je veliki uspeh ove kampanje.

Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, prema kome je svaki građanin potencijalni davalac organa ukoliko se tome izričito ne usprotivi tokom života, uskoro će biti na glasanju pred poslanicima Skupštine Srbije.

Prema podacima iz ove godine, za 41 pacijenta u Srbiji neophodna je transplantacija jetre, 39 čeka na presađivanje srca, a za njih 750 novi bubreg je jedini spas.

Srbiji je potrebno najmanje 10 donora na milion stanovnika kako bi nestale liste čekanja za transplantaciju, što bi bilo moguće promenom zakonske regulative i usvajanjem pomenutog zakona koji uvodi pretpostavljenu saglasnost davalaca organa.

Izvor: Vebsajt Novosti, 05.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija