Zastava Bosne i Hercegovine

KODEKS ODEVANJA: Ukoliko okrivljeni ili bilo koje drugo lice koje treba da uzme učešće u sudskom postupku dođe neprikladno obučeno u tom slučaju se suđenje odlaže i ne dozvoljava se


Pravila ponašanja ne zavise od godišnjeg doba, ali pravila oblačenja moraju da se prilagođavaju spoljnim temperaturama. Ipak, neke odevne kombinacije u državnim institucijama, školama, bolnicama, nisu dozvoljene ni u najvrelijim danima.

Papuče, kratke suknje, bluze sa dubokim dekolteom, bermude, naočare za sunce, samo su neke od stvari u čemu je zabranjeno ući u – sudove, opštine, pošte, škole ili banke. Tropske vrućine, ipak, dovode u pitanje ove zabrane.

Garderoba koja ne priliči onima koji posećuju institucije, ali i zaposlenima u njima strogo je propisana. Na ulazu u Apelacioni sud u Beogradu jasno je istaknuto da nije dozvoljeno ući u – suknji kraćoj od pet centimetra iznad kolena, providnim bluzama, kratkim pantalonama, ali i nanulama ili japankama. Građani pretežno poštuju. Ali ima i izuzetaka.

"Dešavalo se da pravosudna straža javi sudskom veću da je određeni okrivljeni ili bilo koje drugo lice koje treba da uzme učešće u postupku došlo neprikladno obučeno i u tom slučaju se suđenje odlaže i ne dozvoljava se", rekla je Mirjana Pilić, portparolka Apelacionog suda u Beogradu.

Neprikladno oblačenje ne dozvoljava se ni u školama. Medicinska škola u Beogradu već tri godine vodi borbu da učenici garderobu prilagode ustanovi, a ne temperaturi.

Pravila se razlikuju od ustanove do ustanove. U nekim bankama na primer, ulazak je zabranjen samo ako neko dođe u vešu, dok u drugim, osobe u sandalama sa otvorenim prstima budu vraćene.

Izvor: Vebsajt RTS, Nikolina Rakić, 06.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov. Redakcija