Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZRAĐEN PREDLOG ZAKONA ZA RANO UPOZORAVANJE OD NOVIH DROGA - "ALEKSANDROV ZAKON"


Studenti Pravnog fakulteta u Novom Sadu sa profesorkom Draganom Ćorić na čelu, napisali su predlog "Aleksandrovog zakona", koji predviđa uspostavljanje sistema ranog upozoravanja na pojavu novih droga na tržištu....

Inicijatorka zakona je Nevena Vrtulek, koja je pre tri godine izgubila sina Aleksandra, po kome je zakon i dobio ime. Predlog je nedavno predstavljen u skupštini grada Novog Sada, a sada im predstoji borba da uđe u proceduru republičkog parlamenta.

Kada je pre tri godine izgubila četrnaestogodišnjeg sina, Nevena Vrtulek nije znala zbog čega je odlučio da izvrši samoubistvo. Kako ističe, Aleksandar je bio dobro dete, talentovan za muziku, glumu i pisanje, odličan đak u školi, a promenu u ponašanju primetila je tri i po meseca pre njegove smrti, kada je, kako kaže, počelo i vršnjačko nasilje nad njenim sinom. Nevena sumnja da je grupa od nekoliko vršnjaka sipala Aleksandru drogu "mjau mjau" u piće bez njegovog znanja. Zbog neuobičajenog ponašanja, odlučila je da ga testira na narkotike, ali su rezultati bili negativni, jer su u pitanju petovalentni testovi koji ne obuhvataju nove vrste droga.

"Da kaže nešto meni nije smeo, prosto su mu zapretili, sipali su mu u tu koka-kolu to sam posle saznala od nekog dečka nekoliko puta "mjau mjau", dečko mi je rekao da su molili boga da on preživi. Tri i po meseca, to je suviše kratak period da se deca otvore baš onako, što sam ja uspela, na kraju ništa nisam uspela, rekla sam već da sam ga testirala tim petovalentnim, bio je negativan i sad ne znam šta sa detetom, pubertet vidim da nije, prosto ne znate šta se sa detetom dešava", kaže Vrtulek.

Kako bi pomogla roditeljima da kod dece prepoznaju znake upotrebe novih droga, inicirala je i pisanje predloga "Aleksandrovog zakona". Na izradi predloga radila je profesorka sa Pravnog fakulteta Dragana Ćorić i tim studenata izabran na konkursu. Ćorićeva ističe da na tržištu postoji veliki broj novih droga, ali da se o njima ne zna gotovo ništa.

"U momentu od dobijanja informacije od Evropskog centra za praćenje droga minimum 24, a najduže 72 sata bi trebalo i u elektronskim i u štampanim medijima i na elektronskim portalima prosto da se nalazi informacija o tome šta se pojavilo gde se pojavilo i koji su eventualni mogući očekivani efekti od konzumiranja takve vrste supstance", kaže Ćorić.

Predlog Aleksandrovog zakona nastao je u okviru edukativnog projekta "Trening postupak pisanja zakona", a u izradi je učestvovalo četvoro studenata sa Pravnog fakulteta. Prema rečima jedne od učesnica Aleksandre Mihajlović, najpotrebnije je da se umreže sva tela u državi koja se bave psihoaktivnim supstancama.

"Ideja da se na kraju osnuje taj centralni sistem o ranom upozoravanju novih droga i drugih psihoaktivnih supstanci, odnosno da se osnuje to neko koordinaciono telo koje će predstavljati skup svih predstavnika nadležnih organa i ministarstava kao i organizacija", kaže Mihajlović.

Predlog zakona predstavljen je u Skupštini Novog Sada, a da bi bio usvojen, potrebno je da prođe i proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za to će, kako Ćorićeva ističe, biti potrebno malo vremena, jer još ne znaju da li će organizovati peticiju za sakupljanje potpisa građana ili će uz pomoć Vlade ili nadležnog ministarstva predlog zakona stići pred poslanike.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.06.2018.
Naslov: Redakcija