Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: Uređaji za automatsku obradu podataka i uređaji i oprema na kojoj se čuvaju ili se mogu čuvati elektronski zapisi, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, mogu biti privremeno oduzeti. Dok u Tužilaštvu tvrde da se radi o standardnoj praksi i u Srbiji i u svetu, stručnjaci pitaju da li se time krši garantovana zaštita tajnosti ličnih podataka


Da li je moguće nekome oduzeti nalog sa društvenih mreža ili i-mejl? U slučaju D.M. iz Obrenovca jeste, pošto mu je policija oduzela mobilni telefon i šifre za tviter nalog i i-mejl, jer je pretio da će se fizički obračunati sa članovima jedne političke partije.

Dok u Tužilaštvu tvrde da se radi o standardnoj praksi i u Srbiji i u svetu, stručnjaci pitaju da li se time krši garantovana zaštita tajnosti ličnih podataka.

"Shodno važećem krivičnopravnom okviru u Republici Srbiji, koji je u skladu sa međunarodnim propisima, predmet koji može biti oduzet (pokretna stvar), može predstavljati i računarski podatak, tj. podaci, od kojih su, u ovom slučaju, sačinjeni navedeni nalozi. U konkretnom slučaju bitno je napomenuti da je D.M. dobrovoljno predao kontrolne podatke za navedene naloge", kaže se u saopštenju Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

"Naravno da sam pristao, jer sad bih bio u pritvoru", kaže D.M..

Nema tog zakona po kom ste obavezni da bilo kome date svoju šifru, kažu u Share fondaciji. Time je, kažu, povređen Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) koji garantuje zaštitu tajnosti ličnih podataka.

"To je nešto za šta se uvek traži nalog suda, to je isto kao kad bi neko od mobilnog operatera tražio vašu komunikaciju. To ne može da traži policija, nego za to treba nalog suda i postoji procedura kako se to radi", kaže Andrej Petrovski iz Share fondacije.

Između ostalog, kažu, koristi se međunarodna pravna pomoć i od kompanija Tviter ili Gugl traže podaci potrebni za istragu.

Izvor: Vebsajt N1, Maja Nikolić, 05.06.2017.
Naslov: Redakcija