Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJEN KODEKS RAVNOPRAVNOSTI: Kodeks ravnopravnosti nije obavezujući dokument, on treba da bude deo unutrašnje antidiskriminacione politike kompanije


Kodeks ravnopravnosti predstavlja svojevrstan alat i pomoć poslodavcima za zaštitu i unapređenje ravnopravnosti u njihovim kompanijama, navela je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Najviše pritužbi proteklih godine koje su stigle na adresu Poverenice tiču se diskriminacije na radu i diskriminacije tokom zapošljavanja.

Janković kaže da Srbija ima validne zakone koji zabranjuju diskriminaciju, da su česta kršenja tih zakona u praksi, ali da su česte i sankcije.

"Kodeks ravnopravnosti nije obavezujući dokument koji poslodavci moraju da primene. On treba da bude deo njihove antidiskriminacione politike, koja je jedan od elemenata sticanja profita, jer samo zadovoljan radnik, ako nije mobingovan biće produktivan", pojasnila je Janković.

Dokument je, kako je navela, alat i pomoć poslodavcima, da svim građanima i građankama pruže iste šanse prilikom zapošljavanja, ali i kasnije na poslu, tokom rada.

Poverenica kaže da "nemaju ambiciju da neće i dalje u praksi biti diskriminacije".

"Ono što je nas ohrabrilo je činjenica da se dvadesetak kompanija u startu odazvalo našem pozivu, da su zainteresovani za Kodeks", naglasila je ona.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija