Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA: AKO JE VLASNIKU PRIVREMENO ODUZETA POKRETNA I NEPOKRETNA IMOVINA, DIREKCIJA MOżE IZ NOVčANIH SREDSTAVA, ODNOSNO SREDSTAVA DOBIJENIH PRODAJOM POKRETNE IMOVINE DA NAMIRI NUżNE TROšKOVE čUVANJA I ODRżAVANJA NEPOKRETNE IMOVINE. AKO SUD PRAVOSNAżNOM PRESUDOM ODUZME IMOVINU TRAJNO, NOVAC SE PREBACUJE U REPUBLIčKI BUDżET, A AKO OSOBA BUDE PRAVOSNAżNO OSLOBOđENA, NOVAC JOJ SE VRAćA SA ZAKONSKOM KAMATOM


Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom koja je stečena kriminalom svakog meseca zarađuje 70.000 evra u dinarskoj protivvrednosti od izdavanja privremeno oduzetih kuća i stanova. Na računu Direkcije se u ovom trenutku nalazi ukupno 162.654.101 dinar od kirija.

Među oduzetim nekretninama su i mnogobrojne kuće i stanovi, 36 firmi, ali i jedan rudnik - olova i cinka Grot, kod Krive Feje.

Cene zakupa su šarolike: kreću se od 50 evra, za garaže, do čak 40.000 evra. Po toj cifri je iznajmljivan jedan restoran u centru Beograda. Međutim, u međuvremenu ovaj restoran je sudskom odlukom vraćen i on nije jedina nekretnina koja se našla kod prvobitnih vlasnika.

- U poslednje dve godine, od maja 2014. do maja 2016. godine, Direkcija je sprovela 79 rešenja o privremenom oduzimanju imovine za koju se sumnja da potiče iz krivičnog dela. Ona je oduzimana od lica protiv kojih se vode postupci, ali i od firmi i građana koji su sa njima povezani. U pitanju su 164 osobe i četiri firme- kažu u Direkciji.

Na osnovu rešenja i naredbi tužilaštva, Direkcija je u poslednje dve godine preuzela 45 kuća i 63 stana, jednu poslovno-stambenu zgradu, po jedan apartman na Zlatiboru, Divčibarama, Kopaoniku, pumpu sa auto-perionicom i pratećim sadržajima, 14 garaža, 57 lokala, jednu sportsku halu, jedan gliser i splav kućicu, kao i jedan restoran. Kada se tome doda imovina oduzeta pre maja 2014, broj stanova i kuća penje se na 335, broj benzinskih pumpi na tri, apartmana na Zlatiboru na šest...

Novac od prodatih stvari (uglavnom su prodavane pokretne stvari koje je bilo teško i skupo čuvati - od nameštaja do električnih aparata) čuva se na posebnom računu Direkcije. Ako sud pravosnažnom presudom oduzme imovinu trajno, on se prebacuje u republički budžet, a ako osoba bude pravosnažno oslobođena, novac joj se vraća sa zakonskom kamatom.

Trajno oduzete nekretnine država je dala na korišćenje državnim organima i institucijama. Recimo, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj dala je kuću u Ulici vajara Živojna Lukića 19/4, za potrebe roditelja i dece iz unutrašnjosti obolelih od malignih bolesti.

U Beogradu su za funkcionisanje vrtića date i kuće u Šilerovoj 87, Petrogradskoj 3, Nikole Đurkovića 44, Ilije Stojadinovića 87. Gradu Beogradu data su dva stana na Novom Beogradu, a opštini Zvezdara kuća u Nerodimskoj za funkcionisanje opštinskih službi. I Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede dobila je stan za potrebe inspekcijskih službi.

Kada je reč o umetničkim slikama, one su deponovane u Narodnom muzeju, u Beogradu. Tu je svoj privremeni dom našlo 29 privremeno oduzetih umetnina, među kojima su vredna platna Nikole Graovca, Milana Konjovića, Mila Milunovića, Lazara Vozarevića, Janoša Mesaroša...

Novac od izdavanja su dobili i Udruženje distrofičara Beograda, Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" za troškove odbrane u sudskom postupku koji se vodi u Hrvatskoj, Fond B92 za izgradnju zaštitnog zida oko Manastira Devič, MUP za troškove Konferencije o borbi protiv trgovine ljudima, Srednja zanatska škola za decu sa smetnjama u razvoju, Savez slepih, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, Streljačka reprezentacija Paraolimpijskog komiteta, Crveni krst i Opština Krupanj za pomoć stanovništvu ugroženom polavama, i Opština Sjenica za prevoz učenika i radnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S. - N. B., 03.06.2016
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija