Zastava Bosne i Hercegovine

PREKO IPA PRETPRISTUPNIH FONDOVA EU SRBIJI ĆE DO 2020. GODINE BITI NA RASPOLAGANJU 1,5 MILIJARDI EVRA


Preko pretpristupnih fondova Evropske unije Srbiji će do 2020. godine biti na raspolaganju 1,5 milijardi evra. Reč je o takozvanim IPA fondovima (Instrument for Pre-Accession assistance), koji predstavljaju glavni finansijski instrument Evropske unije (EU) za podršku reformama za zemlje kandidate i potencijalne kandidate.

Šta zapravo ova rogobatna birokratska formulacija znači za privredu i građane Srbije i kako mogu da konkurišu za ova milionska sredstva? Odgovor na pitanje šta su ovi fondovi, čemu služe i kako se njima pristupa pokušali su juče da daju učesnici panel diskusije u češkoj ambasadi.

Ukupan iznos IPA fondova u periodu od 2014. do 2020. godine iznosi 11,7 milijardi evra, a osim Srbije, namenjen je i Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Turskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Za Srbiju je, u proseku, rezervisano oko 200 miliona evra godišnje.

Samo u toku 2014. godine našoj zemlji bilo je na raspolaganju 198 miliona evra, dok je 2015. godine taj iznos bio 234 miliona evra.

Prema rečima Siniše Bralića, stručnjaka za javni sektor, iz jedne konsultantske kuće, iako važi mišljenje da su ta sredstva rezervisana isključivo za strane specijalizovane kompanije i lokalne domaće firme mogu da se uključe u taj proces. Bralić smatra da domaće kompanije čak imaju i veće šanse jer imaju lokalno znanje, koje strane firme obično nemaju.

Dejvid Šoh, predsednik Srpske privatne ekviti asocijacije (SPEA), istakao je da će od 2020. godine, Srbija imati pristup desetinama milijardi evra iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede, energetike, zaštite životne sredine, obrazovanja i mnogih drugih oblasti. Inače, cilj ovog udruženja je promovisanje najbolje prakse investiranja na domaćem tržištu.

Da i Srbija i Češka imaju dugu tradiciju industrijske proizvodnje, a slične su i po veličini teritorije i stanovništva, istakao je Jirži Pavliček, generalni direktor kompanije "Inovejšn". Zbog toga on misli da bi iskustvo čeških privrednika za nas moglo da bude dragoceno.

Prema njegovoj proceni Srbija bi u periodu od 2021. do 2027. mogla da dobije između 15 i 20 milijardi evra iz evropskih fondova.

Takođe, na skupu se čulo i to da sredstva mogu da se dobiju i preko Fonda za inovativnu delatnost, koji takođe finansira EU. Projekat je ukupne vrednosti 8,4 miliona evra, a njegov cilj je da pomogne razvoj inovativnog preduzetništva, kao i da podigne značaj svesti o ulozi tehnološkog razvoja u privredi. Fond nudi dva tipa finansijske podrške. Prvi, takozvani program ranog razvoja zasniva se na principu sufinansiranja, a maksimalni iznos sredstava koji može da se dobije je 80.000 evra. Drugi program odnosi se na sufinansiranje inovacija, a sredstva koja na ovaj način mogu da se dobiju iznose i do 300.000 evra. Fond je fokusiran na saradnju između malih i srednjih inovativnih domaćih preduzeća i strateških partnera. To umanjuje rizik u početnoj fazi biznisa. I naučno-istraživački instituti mogu da dobiju sredstva preko ovog fonda.

Na skupu je rečeno da za sada postoje ograničene mogućnosti za finansiranje iz EU fondova, programa KOSME koji daje zajmove. On je namenjen malim i srednjim preduzećima, a oročen je na period od 2014. do 2020. godine. Osnovni cilj je povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Budžet programa iznosi 2,3 milijarde evra, a njime se pružaju garancije malim i srednjim preduzećima u iznosu do 150.000 evra.

Izvor: Vebsajt Politika, A. Telesković, 03.06.2016.
Naslov: Redakcija