Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: TOKOM 2016. GODINE U SRBIJU ćE BITI ULOżENO VIšE OD 300 MILIONA EVRA


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da 2016. godine u region Zapadnog Balkana uloži više od milijardu evra, od čega je Srbiji namenjeno više od 300 miliona evra.

Prema rečima direktora ove finansijske institucije, Danijela Berga, EBRD će preko banaka u mala i srednja preduzeća uložiti više od 100 miliona evra, a pokazuje se interesovanje i za privatizaciju velikih sistema, poput Aerodroma Nikola Tesla i Telekoma.

On je povodom privatizacije Aerodroma i Telekoma rekao da je EBRD u kontaktu sa Vladom Republike Srbije, sa kojom sarađuje i u domenu upravljanja, reforme državne uprave i javnih preduzeća.

Berg navodi i da je dolazak Kine u ovaj deo sveta veoma koristan, podsećajući da je Kina nedavno postala deoničar EBRD-a i dodao da se nada saradnji i sa kineskim investitorima koji dolaze u ovaj region.

On je podsetio da je prošle godine potpisana "Inicijativa upravljanja investicionom klimom".

Prema njegovim rečima, EBRD ulaže više od milijardu evra u Zapadni Balkan i Srbija je u centru toga.

"Svake godine se trudimo da imamo iznad 300 miliona evra investicija u Srbiji. Neke godine će biti i više, kada radimo velike projekte. Prošle godine imali smo neke velike projekte tako da su te investicije porasle", rekao je Berg.

U EBRD-u misle da će ekonomski rast u Srbiji biti oko dva odsto i možda nešto malo veći iduće godine, rekao je prvi čovek te evropske banke.

Poručio je da je za ekonomski rast bitno sprovesti reforme ali i privući male i velike investicije.

Dodao je i da je veoma važan dolazak kineskih investitora i ulaganje u smederevsku železaru.

Izvor: Izvor: Vebsajt Novosti, 05.06.2016.
Naslov: Redakcija