Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Jednostavnije procedure za postavljanje solarnih panela


Novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021) će omogućiti da vidimo više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, a procedura za njihovu ugradnju će biti kraća i jednostavnija nego ranije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Srbija u prethodnom periodu nije dovoljno koristila sve mogućnosti za ulaganje u OIE, ali danas imamo mogućnost da to promenimo jer su cene ovih tehnologija niže i ulaganje u njih može mnogo brže da se isplati", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću.

"Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom. Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da će to dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju, i da imaju niže račune.

Ona dodaje da je država mislila i na socijalno ugrožene građane, i da će mnogo veći broj njih biti obuhvaćen olakšicama za potrošenu energiju, između ostalog, jer će građani koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke odmah dobijati status energetski ugroženog kupca.

"Procenili smo da će kod električne energije biti obuhvaćeno oko 200.000 energetski ugroženih kupaca, umesto sadašnjih oko 70.000, dok će olakšice za gas ubuduće koristiti nekoliko hiljada građana, umesto sadašnjih 70. Takođe, uveli smo i energetski ugroženog kupca toplotne energije, i očekujemo da po tom osnovu bude obuhvaćeno i do 40.000 građana", rekla je Mihajlović.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je povećanje energetske efikasnosti važan projekat i za državu, koja će to podržati značajnim ulaganjima, ali i za građane koji će, kako kaže, zahvaljujući uštedama energije imati niže račune.

Mihajlović je rekla da se očekuje da će minimum 150 miliona evra godišnje država trošiti na povećanje energetske efikasnosti i ukazala da se zbog loše izolacije u Srbiji troši četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u EU.

"Oko 40 odsto energije se 'baci' jer se ne koristi racionalno", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je bila takva gradnja i da se nije mnogo vodilo računa o energetskoj efikasnosti, ali da je sa tim ciljem usvojen Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Najavila je i da će za mesec dana biti formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu resornog ministarstva.

"Došlo je vreme da se time ozbiljno bavimo, što su i građani prepoznali. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu koji manje i zagađuju nego druga goriva", rekla je Mihajlović.

Dodala je da Ministarstvo raspisuje javni poziv za gradove i opštine i da se očekuje da se prvo prijave oni koji već imaju određeni novac opredeljen za te svrhe.

Mihajlović je pojasnila da će lokalne samouprave raspisivati dva javna poziva, jedan za firme koje će raditi na zameni stolarije, a drugi za građane koji žele da se prijave za subvencije, a koji će moći oko 50 odsto troškova da pokriju od Uprave i jedinica lokalnih samouprava.

Kako je rekla, biće donet i poseban pravilnik koji će definisati tačnu proceduru, a gradovi i opštine imaće svoje komisije koje će vršiti provere i na terenu.

"Procene su da će prvi ugovori između opština i građana mogu očekivati u septembru", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da će se na povećanju energetske efikasnosti ove godine raditi kroz pilot projekat koji, kako kaže, treba da pokaže interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate.

"Pravi "bum" u zameni prozora i vrata očekuje se sledeće godine", ukazala je ministarka.

Najavila je i da će uskoro biti potpisani ugovori sa gradovima i opštinama za projekte povećanja energetske efikasnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja ukupne vrednosti oko 500 miliona dinara, od čega 290 miliona iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

Mihajlović je navela da je obuhvaćena 21 opština i različiti projekti poput Doma zdravlja u Majdanpeku, osnovnih škola u Nišu, modernizacije javnog osvetljenja u Blacu...

"Više od 4.000 đaka ide u škole obuhvaćene ovim projektom. Kada se projekat realizuje učenici će boraviti u učionicama u kojima leti neće biti pretoplo, a zimi hladno, već će moći da vide koliko je važno voditi računa o energiji", rekla je Mihajlović.

Dodala je da u te škole nije ulagano 50 ili 60 godina, ali da će zahvaljujući tom projektu biti adekvatnije za rad, a imaće, istakla je, i niže račune za potrošenu energiju.

Izvor: Vebsajt RTV, 2.05.2021.
Naslov: Redakcija