Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Udruženje sudija i tužilaca ukazuje da su izmene Ustava u oblasti pravosuđa prioritet


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da su izmene Ustava prioritet i da postoji validna početna osnova u predloženim amandmanima kojima je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo.

Podsećaju da su tim povodom sva strukovna udruženja i sve nevladine organizacije već rekle sve što su imale na svaki predloženi amandman, ne samo javno, već i u pisanoj formi.

Zbog toga, prema stavu UST, nema ni vremena, ni razloga da se sa izmenama Ustava kreće iznova, za šta se zalažu pojedina strukovna udruženja, vodeći se, kako smatra UST, lukrativnim razlozima.

Zbog toga u saopštenju ističu da je nedopustivo da ta strukovna udruženja sebi daju za pravo da određuju da li će i kada Ustav biti menjan, kao i ko će biti pozvan da raspravlja o amandmanima u oblasti pravosuđa.

Osvrćući se na javno slušanje o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, UST navodi da za njega nije nikakva tajna šta se krije iza izjava da nije trenutak da se menja Ustav, naročito kada dolaze od strukovnih udruženja koja su ga kritikovala kao instrument političkog pritiska, sve vreme ukazujući kako se kasni sa Poglavljem 23 i Akcionim planom.

Isti motiv pojedina strukovna udruženja imaju kada javno obznanjuju poimence ko iz nevladinog sektora mora da bude pozvan da učestvuje u javnoj raspravi, navodi UST i ističe da su jedan jedini zajednički imenitelj tih izjava - projekti.

Pojedinim strukovnim udruženjima je očigledno sada postalo nevažno kašnjenje na evropskom putu, baš kao što im je sadašnji Ustav postao prihvatljiv, te pozivaju da proces krene od nule, ukazuje UST.

Upravo to bi im, kako smatra UST, osiguralo niz projekata u narednih nekoliko godina, dok bi trajala nova javna rasprava uz učešće nevladinih organizacija-upravo onih koje su povezane kroz projektno - finansijsku mrežu sa strukovnim udruženjima koja se javno zalažu da se proširi krug učesnika u javnoj raspravi.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.05.2021.
Naslov: Redakcija