Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Uredba se odnosi na sve zaključene ugovore o putovanju, pod koje potpadaju i đačka


Ni mesec i po dana od uvođenja vanrednog stanja nema preciznog odgovora nadležnih šta će biti sa novcem koji su roditelji učenika osnovnih i srednjih škola plaćali u ratama za ekskurzije i rekreativnu nastavu.

Izvesno je jedino da planiranih đačkih putovanja neće biti do kraja školske godine, što je potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je izjavio da će u dogovoru sa Ministarstvom trgovine i turizma i nacionalnom asocijacijom turističkih agencija JUTA školama biti upućene preporuke kako da postupe i da je jedan od predloga da se uplaćen novac pretvori u vaučere koji mogu da se potroše za letovanje ili da se prebaci za narednu školsku godinu.

O ovom predlogu koji je još u martu potekao iz JUTA pisalo se u više navrata, ali kako vreme odmiče čini se da je otvorenih pitanja sve više, na šta ukazuje i sam predsednik JUTA Aleksandar Seničić. On ističe da se veliki broj agencija bavi isključivo omladinskim i đačkim turizmom i da u svojoj ponudi nema letovanja. Napominje da se predlog o vraćanju novca roditeljima odnosio samo na učenike završnih razreda osnovne i srednje škole, a da je "logičan rasplet" da se za sve ostale razrede ekskurzije realizuju u narednoj školskoj godini.

Seničić kaže da JUTA uveliko radi na razrađivanju različitih modela, jer se i praksa od škole do škole razlikuje, ali napominje da ni posle deset molbi da ih prime na razgovor predstavnici Ministarstva prosvete nisu odgovorili.

Na pitanje šta konkretno za đačka putovanja znači Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020 - dalje: Uredba), on ističe da se ta Uredba odnosi na sve zaključene ugovore o putovanju, pod koje potpadaju i đačka.

Podsetimo, Uredba omogućuje da građani koji su uplatili turistički aranžman do 15. marta ove godine imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Ako to putovanje ne bude realizovano do tog datuma građani imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022.

Mnogim roditeljima ovakvo rešenje je sporno iz više razloga. Kada su potpisivali saglasnost da im deca idu na ekskurziju i rekreativnu, roditelji se nisu pojedinačno izjašnjavali o ponudama, već je formalno to radio savet roditelja, a u mnogim školama odluka je bila na direktoru.

Roditelji kažu da su, ako žele da im dete ide na ekskurziju, bili prinuđeni da potpišu saglasnost, ne razmatrajući da li bi sa konkretnom agencijom putovali u privatnoj režiji. Neki su u prethodnim razredima imali primedbe na agenciju koja je organizovala putovanje, bilo da su deca imala lošu hranu ili je u poslednjem trenutku menjan hotel u kojem su đaci bili smešteni.

Uprkos primedbama, ista agencija je i ove godine dobila posao, a roditelji ne žele da joj prave promet, pristajući na vaučere.

Sem toga, veliki broj porodica zbog lošeg materijalnog stanja ne može sebi da priušti letovanje (jedva uspeva da otplati i ekskurziju za decu), a ako i idu, uglavnom se sami snalaze jer im je to jeftinije nego da putovanje uplate preko agencije.

Nekim roditeljima sporan je i predlog da se uplaćeni novac prebaci za iduću školsku godinu pošto je putovanje u svakom narednom razredu skuplje i u ovom trenutku ne znaju da li će to moći da plate.

Dodatna nedoumica je šta će biti sa plaćenom rekreativnom nastavnom za đake četvrtog razreda, pošto je rekreativna višestruko skuplja od ekskurzije za peti razred. Neizvesno je i da li će naredne školske godine uopšte biti ekskurzija. Dilema je i šta ako agencija u međuvremenu propadne, hoće li biti obeštećeni.

I direktori škola se pitaju kako je ovakav scenario moguć ako će morati da naredne godine raspisuju javnu nabavku i šta se dešava ako se pojavi neka druga agencija sa povoljnijom ponudom.

Kako saznajemo, jedan od predloga je da škola može da izvrši povraćaj novca roditeljima učenika završnih razreda, ali da se na neki način obaveže da će sa istom agencijom na istoj destinaciji realizovati ekskurziju za maturante iduće školske godine. To podrazumeva i da se ponovo ne raspisuje javna nabavka.

Aleksandar Seničić ističe da su neke agencije izvršile povraćaj novca roditeljima, umanjen za iznos stvarnih troškova, ali napominje da nisu svi u istoj situaciji. Novac koji su roditelji plaćali u ratama negde je još uvek na računu škole, drugi su ta sredstva prebacili agencijama, a one hotelima za rezervaciju smeštaja…Sem toga, veliki broj agencija se bavi samo đačkim i omladinskim turizmom i praktično su zbog aktuelne situacije ostale bez prihoda te nisu u istoj poziciji kao velike agencije koje mogu da obeštete roditelje.

- Ne bih voleo da roditelji budu oštećeni jer od njih živimo, ali s druge strane ne bih voleo da budu oštećeni ni oni koji rade pošteno. Naravno da uvek ima jedan procenat onih koji će ovu situaciju da zloupotrebi, ali ako budemo radili zajedno smanjićemo rizik na minimum. Ne želim da stanem ispred agencija koje ne rade kako treba. Kontrola mora da bude ozbiljna. Nažalost, mi nismo državna institucija i sve će morati da ide preko prosvetne i turističke inspekcije - kaže Seničić.

 Na pitanje da li je tačno da će iduće školske godine maturantima srednjih škola biti zabranjeno da putuju u inostranstvo kako bi se pomoglo domaćoj turističkoj privredi, u Ministarstvu prosvete je rečeno da to zavisi od razvoja epidemiološke situacije i drugih okolnosti o kojima će se raspravljati u narednom periodu. Ministar prosvete je, međutim, rekao da neće biti dozvoljeno da maturanti srednjih škola putuju u inostranstvo iduće školske godine.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 04.05.2020.
Naslov: Redakcija