Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Podaci o ličnosti ne smeju se zloupotrebljavati


Nikakvo vanredno stanje ne može da bude razlog za derogaciju propisa o zaštiti podataka o ličnosti, upozorava advokat i bivši zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković, dok novinarka Anđela Milivojević smatra da naše institucije ni inače nemaju svest o značaju zaštite ovih podataka.

Ona je ukazala na nedavno otkriće SHARE fondacije da je informacioni sistem Covid 19 danima bio izložen neovlašćenom uvidu u podatke o testiranim, obolelim i građanima preminulim od koronavirusa.

To nije prvi događaj ove vrste, ocenila je ona i podsetila da se "jedan od najdrastičnijih slučajeva dogodio 2014, kada je više od pet miliona podataka, matičnih brojeva, imena i prezimena bilo dostupno onlajn".

"Podatke Agencije za privatizaciju neko je stavio na Tviter i oni su tako kružili osam meseci", napomenula je ona.

Milivojević je rekla da problem sa informacionim sistemom Covid 19 nije ni prvi u kojem je bilo nadležno Ministarstvo zdravlja.

Pomenula je, pri tome, slučaj curenja informacija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz, kao i činjenicu da su podaci iz zdravstvenog kartona urednika jednog dnevnog lista stigli do jedne privatne televizije, u sklopu obračuna dva medijska magnata.

"Ministar Zlatibor Lončar je već imao propuste i sad smo ponovo došli u situaciju da nas njegovo ministarstvo nije zaštitilo", predočila je Milivojević.

Kako je primetila, ni u drugim situacijama nismo čuli da je neko snosio disciplinsku odgovornost, ili da je neki ministar podneo ostavku zbog otkrivanja podataka o ličnosti.

Ona, takođe, upozorava da lični podaci mogu biti zloupotrebljeni na različite načine, a da su posebno važne informacije o zdravlju - kao nešto veoma intimno, o čijem bismo objavljivanju morali sami da odlučujemo. S druge strane, i Janković smatra da se, zbog nedostatka u radu institucija, takvi slučajevi nikada ne ispitaju i da se nikada ne utvrdi ko je odgovoran.

"Očigledno je da nosioci vlasti i u Republici Srbiji, postavljajući svoje kadrove na čelo određenih institucija, dolaze u situaciju da mogu da dobiju sve podatke o svakom građaninu", konstatuje bivši zamenik Zaštitnika građana.

On je rekao da su poslednji i svi prethodni slučajevi delimično rezultat tehničkih i organizacionih nedostataka, ali i propusta u radu rukovalaca podacima o ličnosti.

Janković, ipak, podseća da i sami građani ponekad nisu dovoljno oprezni, posebno kada na svoje telefone i računare instaliraju aplikacije, čiji vlasnici onda imaju pristup svim njihovim kontaktima, fotografijama, dokumentima, pretragama i svemu što duboko zalazi u intimu.

Kako je napomenuo, institucije mogu da razmenjuju podatke o građanima koje obrađuju, ali to mora da se radi striktno, pod određenim uslovima i uz saglasnost.

"Nedopustivo je ustupanje podataka organima javne vlasti, zarad ciljeva koji uopšte ne ulaze u svrhu prikupljanja tih podataka", poručio je Janković.

Posebno je naglasio značaj informacija iz zdravstvenog kartona, vođenog u zdravstvenoj ustanovi. On je uveren da nosioci vlasti u Republici Srbiji "imaju sve podatke o nama".

Ne govori "samo o ovom režimu, niti o prethodnom, ali ni o tome da su ti podaci dostupni samo vlastima".

"Imajući u vidu koliko neodgovorno koristimo digitalne informacione tehnologije, oni su poznati i multinacionalnim kompanijama", zaključio je Janković.

Izvor: Vebsajt N1, 03.05.2020.
Naslov: Redakcija