Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Obaveza dokumentovanja ne prestaje u krizi, nego postaje još značajnija


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, pozdravlja zajedničko saopštenje "Obaveza dokumentovanja ne prestaje u krizi, nego postaje još značajnija", koje su 4. maja 2020. godine potpisali Međunarodna konferencija poverenika za informacije (ICIC), u čijem radu učestvuje Poverenik, Međunarodni savet arhivista (ICA), UNESCO i još nekoliko drugih organizacija.

U predmetnom saopštenju, ICIC, ICA, UNESCO i drugi pozivaju organe vlasti, poslovni sektor i istraživačku zajednicu širom sveta, da dokumentuju odluke koje su doneli i transakcije koje su ostvarili za vreme trajanja pandemije COVID-19, kao korisne za današnje vreme i za budućnost.

Iskustvo nas uči da je sačuvana dokumentacija koja je nastala tokom drugih pandemija, npr. "Španskog gripa" (1918), bila od velike koristi za savladavanje problema i nedaća u narednim, sličnim situacijama. U tom smislu, građa nastala tokom pandemije virusa COVID-19 biće od velike koristi u daljem izučavanju pandemije u cilju blagovremenog preduzimanja potrebnih mera.

Razumevanje vrednosti čuvanja i upravljanja dokumentima i arhivama zasniva se na tri osnovna načela:

  • Sve donete odluke moraju biti dokumentovane i sačuvane, posebno odluke koje donosi izvršna vlast i kojima se uređuju veoma značajne intervencije na tržištu, odluke u oblasti zdravstva i odluke kojima se uređuje svakodnevni život više milijardi ljudi.
  • Sačuvane dokumente, evidencije i podatke u svim sektorima potrebno je odgovarajuće obezbediti. Ova obaveza odnosi se ne samo na organe izvršne vlasti, već i na privredu, istraživačku i akademsku zajednicu, gde je neophodno izgraditi svest o potrebi dokumentovanja, kao i obezbeđivanja i pravilnog upravljanja podacima.

Dokumentovanje ekonomskog i društvenog uticaja tekuće pandemije COVID-19 bi trebalo da pomogne ne samo da se predvide i/ili preduprede slični događaji, nego i da doprinese boljem razumevanju uticaja koji ovaj događaj ima na život sadašnje, ali i budućih generacija.

Pristup digitalnom sadržaju trebalo bi da se olakša tokom vremena, uz poštovanje mera bezbednosti. Proučavanje digitalnog sadržaja o pandemiji COVID-19, podrazumeva postojanje posebnih službi za upravljanje dokumentima i arhivama.

https://www.informationcommissioners.org/icic-signs-joint-statement-on-the-duty-to-document-decisions-and-transactions-now-and-for-the-futurе

Izvor: Vebsajt Poverenika, 05.05.2020.
Naslov: Redakcija