Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Preporuke članovima dobrovoljnih penzijskih fondova


Narodna banka Srbije usvojila je niz mera i preduzela brojne aktivnosti s ciljem podrške građanima i privredi u uslovima pandemije bolesti izazvane korona virusom (KOVID-19). Radi obezbeđivanja nesmetanog poslovanja sektora dobrovoljnih penzijskih fondova i vršenja nadzora nad poslovanjem tog sektora i u uslovima vanrednog stanja, Narodna banka Srbije neprekidno prati situaciju u finansijskom sektoru i pažljivo analizira efekte aktuelne epidemiološke situacije.

U vezi s tim, Narodna banka Srbije podseća građane - članove dobrovoljnih penzijskih fondova - da su sve informacije o radu društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, njihovi pokazatelji poslovanja, kao i vrednosti investicionih jedinica fondova kojima upravljaju, dostupni na zvaničnim internet stranicama društava za upravljanje. Narodna banka Srbije takođe redovno objavljuje izveštaje o poslovanju društava za upravljanje na svojoj internet stranici.

Uzimajući u obzir delikatnost situacije u smislu ograničenog kretanja građana, a radi zaštite njihovog zdravlja, ističemo mogućnost uplata penzijskih doprinosa putem elektronskih kanala - bezgotovinskim plaćanjima (instant plaćanja korišćenjem aplikacija za mobilno bankarstvo ili platne kartice). Istovremeno napominjemo da je članstvo, kao i uplata penzijskih doprinosa u penzijske fondove dobrovoljna, te da ukoliko član fonda privremeno ne izvrši uplatu doprinosa, ugovor o članstvu se ne raskida, član zadržava sva prava i po tom osnovu ne može biti utužen, a sa uplatama može nesmetano nastaviti u bilo kom trenutku. Sredstva akumulirana na individualnom računu i dalje se investiraju i pripisuje im se ostvareni prinos, a član svakodnevno može izvršiti uvid u stanje na svom računu preko internet stranice društva za upravljanje.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima komunikaciju s postojećim i potencijalnim korisnicima u najvećoj meri ostvaruju elektronskim putem, i od njih se očekuje da to sprovode na jasan i transparentan način, profesionalno i u skladu sa najboljim interesima članova fonda.

Narodna banka Srbije nastaviće da prati uticaj pandemije na sektor dobrovoljnih penzijskih fondova i na poštovanje prava i interesa članova fonda i preduzimaće sve potrebne aktivnosti radi zaštite korisnika i očuvanja stabilnosti i sigurnosti tržišta dobrovoljnih penzijskih fondova značajnog za ekonomiju i društvo naše zemlje.

Izvor: Vebsajt Narodna banka Srbije, 04.05.2020.
Naslov: Redakcija