Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INSTRUKCIJA ZA RAD SUDOVA U SKLOPU PRIMENE MERA PREVENCIJE ŠIRENJA VIRUSA SARS-COV-2


U skladu sa merama Republičkog štaba za vanredne situacije o ponovnom početku rada pojedinih javnih ustanova, donosi se predlog neophodnih mera prevencije za sprečavanje širenja virusa SARS-COV-2 (korona virus) vezano za rad sudova:

1. Pre početka rada, potrebno je sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.

2. Pre korišćenja vode za piće u objektu, otvoriti sve slavine i pustiti da voda ističe sve dok se ne ispusti cela zapremina vode u cevima, odnosno dok voda ne poprimi svoje uobičajene karakteristike (izgubi eventualno prisutnu boju i mutnoću i ustali joj se temperatura). U slučaju da je voda izmenjenih karakteristika i nakon detaljnog ispiranja, potrebno je obratiti se Korisničkom centru JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" na tel.: 3 606 606, ili Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd na tel. 20 78 634, 20 78 636.

3. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere i dozere za dezinfekciju ruku.

4. Nošenje lične zaštitne opreme (rukavice i maske) je obavezno za sve zaposlene i posetioce suda. Maska za lice mora dobro da pijanja na nos i usta.

5. Obavezna je provera temperature ručnim daljinskim meračima svim zaposlenima i svim posetiocima pre ulaska u objekat. Sve osobe sa evidentiranom povišenom temperaturom trenutno udaljiti iz objekta i uputiti na dalji tretman u skladu sa važećim epidemiološkim algoritmom.

6. U toku rada je neophodno održavanje socijalne distance između svih prisutnih osoba - zaposlenih i posetilaca. Broj prisutnih osoba u prostorijama ograničiti na neophodni minimum.

7. Sprovesti detaljnu dezinfekciju prostora i opreme nakon svakog korišćenja prostorije, posebno vodeći računa tastaturama i miševima računara, kvakama, ručkama i drugom često dodirivanom inventaru.

8. Redovno provetravanje prostorija sprovoditi što je češće moguće, u skladu sa vremenskim prilikama, prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa.

9. Sve sanitarne prostorije obavezno opremiti toaletnim papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.

Izvor: Vebsajt Vrhovni kasacioni sud, 06.05.2020.