Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PENZJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Osnivači društva sa ograničenom odgovornošću, kao i preduzetnici, mogu biti svi penzioneri koji su zbog starosne granice ili godina radnog staža otišli u penziju. To pravo ne odnosi se na invalidske i porodične penzionere


Odlazak u penziju za najveći broj najstarijih sugrađana podrazumeva i kraj radnog veka. Ipak, mnogi se osećaju vitalnim i spremnim da nastave da rade u legalnim tokovima što doprinosi održavanju njihove kondicije i aktivnog društvenog života. Preduzetništvo u penzionerskim danima je doba kada seniori mogu da se ostvare kao poslodavci u oblastima u kojima su radili tokom životnog veka, ali i u hobijima koji ih ispunjavaju.

Nakon odlaska u penziju, Beograđanin koji je radni vek proveo kao vojno lice, ostvario je svoj san - otvorio je radnju za prodaju opreme za kućne ljubimce. Ovo je samo jedan primer preduzetništva penzionera, koji uspešno posluje već neko vreme. Poreski savetnici objašnjavaju da pojedini penzioneri mogu biti vlasnici, ali i zvanično zaposleni kao radnici nakon ostvarivanja prava na penziju.

- Osnivači društva sa ograničenom odgovornošću, popularnih d.o.o. preduzeća, kao i preduzetnici, mogu biti svi penzioneri koji su zbog starosne granice ili godina radnog staža otišli u penziju. Dakle to su oni koji su u redovnoj penziji, ali to ne mogu oni koji su zbog radne nesposobnosti otišli u invalidsku penziju i porodični penzioneri, oni koji nemaju druga primanja i penziju su nasledili od nekog bližnjeg - objašnjava poreski savetnik Milan Trbojević.

Kako objašnjava ovaj poreski savetnik, penzioner koji prima porodičnu penziju istu je dobio na osnovu toga što nema nijedan drugi prihod, te on ne može biti osnivač firme. Isto važi i za onog ko je otišao u invalidsku penziju, pa bi se njegovo osnivanje neke preduzetničke radnje tumačilo kao da je povratio radnu sposobnost. Tako bi invalidski penzioner izgubio pravo na penziju.

- Penzioner koji je otišao u redovnu penziju, može osnovati preduzetničku radnju ili biti osnivač d.o.o. u kome neće biti zaposlen. Česti su slučajevi da penzioneri, koji su se bavili nekom uskom specijalnošću, kao na primer geometri, nakon odlaska u penziju iz firme u kojoj su radili, osnuju svoj biro - objašnjava Trbojević.

Ukoliko redovni penzioner osnuje preduzetničku radnju, bez obzira na to da li plaća paušal ili vodi knjige, u svakom slučaju će plaćati samo penzijsko, odnosno doprinos za penzijsko osiguranje i porez, čiji iznos će zavisiti od izabranog oblika plaćanja poreza. Penzioneru je osnivanje firme uvek povoljnija opcija, objašnjavaju savetnici, jer on ne plaća doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za nezaposlenost, jer prosto ne bi mogao da dobije naknadu za nezaposlenost i kada bi se zatvorila firma. Pozitivna strana ove opcije osnivanja firme za penzionera je što nakon zatvaranja firme može da traži korekciju penzije, ako je uplaćivao doprinose za preduzetničku radnju, odnosno d.o.o. u kom je bio zaposlen.

Izvor: Vebsajt Novosti, K. M., 03.05.2018.
Naslov: Redakcija