Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Formirano koordinaciono telo za preporuke GRECO


Vlada Republike Srbije formirala je koordinaciono telo koje će se baviti preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO). Koordinaciono telo čine predstavnici Ministarstva pravde, Narodne skupštine, predstavnici sudstva i tužilaštva, i vodi ga ministarka pravde Nela Kuburović.

Zadatak tela da je koordinira sve aktivnosti nadležnih organa u oblasti borbe protiv korupcije, a Vlada nema velikih ovlašćenja u izvršavanju preporuka, jer se dobar deo preporuka odnosi na sudstvo i tužilaštvo.

Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

Izvor: Vebsajt N1, 05.05.2018.
Naslov: Redakcija