Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OGLAŠAVANJU: Oglasna poruka ne sme da sadrži prikaz deteta ili maloletnika u opasnoj situaciji ili da ih neposredno poziva na kupovinu određene robe ili usluga. Nepoštovanje Zakona podrazumeva prekršajnu odgovornost uz novčane kazne od 300 hiljada do 2 miliona dinara


U Zakonu o oglašavanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon), donetom pre dve godine, posebna pažnja je posvećena zaštiti dece i maloletnika od neprikladnog oglašavanja. Nepridržavanje Zakona podrazumeva prekršajnu odgovornost uz novčane kazne od 300 hiljada do 2 miliona dinara, upozorava Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije.

"Oglasna poruka ne sme da sadrži prikaz deteta ili maloletnika u opasnoj situaciji (penjanje na neobezbeđeni objekat, ulazak u nepoznate prostorije, razgovor sa nepoznatima) ili da ih neposredno poziva na kupovinu određene robe ili usluga", objašnjava Nikolićeva i dodaje da oglašavanje ne sme pozivati decu na ponašanje koje može škoditi, te da ne sme zloupotrebiti poverenje koje deca imaju u roditelje, nastavnike ili druge osobe.

Ona ističe da se u dečijim emisijama ili emisijama namenjenim maloletnicima mogu oglašavati samo poruke koje su prikladne za njihov uzrast.

"Najmanje 10 minuta pre ili nakon emitovanja emisije za decu ili mlade nije dozvoljeno oglašavanje prodaje alkoholnih pića, igre na sreću ili sredstva za paljenje ili drugih opasnih sredstva koja mogu ugroziti njihovu bezbednost", kaže Nikolićeva.

Ona dodaje da se sve zakonske odredbe odnose na televizijski i radijski program, te da ovaj Zakon predviđa da su deca lica koja nisu navršila 12 godina, a maloletnici lica od 12 do 18 godina.

"Zabranjena je zloupotreba neiskustva, neznanja i lakovernosti, a oglasna poruka ne sme da otežava razlikovanje između stvarnosti i mašte, kao ni neistinite podatke u oglašavanju robe i usluga", objašnjava Nikolićeva.

Ona naglašava da je Zakonom regulisano oglašavanje u obrazovnim i vaspitnim ustanovama, tj. u predškolskim i školskim ustanovama nije dozvoljeno oglašavanje, osim ako služi zaštiti opšteg interesa, kao i interesa dece ili maloletnika.

Izvor: Vebsajt RTV, Đuro Vukelić, 03.05.2018.
Naslov: Redakcija