Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FONDOVI EVROPSKE UNIJE: • KREDITNA LINIJA ITALIJE ZA NABAVKU OPREME ZA MALA I SREDNJA PREDUZEćA •


"U Srbiji ima oko 315.000 firmi u sektoru malih i srednjih preduzeća i plan je da se u narednih  pet godina da taj broj poveća na 350.000", rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović na skupu "Srbija ka Evropi".

Petrović je istakao da su izvori finansiranja jedan od problema sa kojima se suočava ovaj sektor i da je u tom smislu kreditna linija Italije za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća veoma značajna. "Bankarski proizvodi su kod nas skupi i nedovoljno usklađeni sa potrebama privrede pa moramo razvijati i koristiti nove načine finansiranja, a to su fondovi", rekao je on.

"U nedostatku sredstava, fondovi su pravi put da se privreda unapredi, a onda ostaje samo to da mi budemo sposobni da održimo projekte", rekao je Petrović

Potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić, je rekao da je Italija Srbiji glavni spoljnotrgovinski partner sa razmenom većom od 4,5 milijardi evra, što je četvrtina ukupne razmene Srbije i Evropske unije. Za dalje odnose veoma je važno produbljivanje saradnje među malim i srednjim preduzećima, izjavio je on.

"Poželjno je da u saradnji sa Italijom gledamo i dalje od Fijata", rekao je Miletić i poručio da će Privredna komora ostati nosilac inicijativa koje će unaprediti već dobru saradnju sa Italijom. U tom smislu je nedavno postignut dogovor sa zaštitnicima italijanske privrede da se kroz redovnu platformu poboljša kontakt i saradnja poslovnih ljudi u dve zemlje.

Miletić je naglasio da Srbija želi da dodatno razvije izvozno orijentisane male i srednje firme koje će u budućnosti stvoriti i više od 200.000 radnih mesta.

Konvenciju u hotelu Metropol organizovali su kompanija "RIA konsalting" i Privredna komora Srbije, uz podršku Ministarstva privrede, Ambasade Italije i nevladine organizacije ITA.

Ideja skupa je da se pomogne realizacija projekata i investicija koje doprinose privrednom razvoju, a samim tim i zapošljavanju, kao i da se razviju dobre projektne ideje radi konkurisanja za sredstva iz fondova EU.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 6.5.2015.