Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI: NEUSTAVNA UREDBA O POSEBNOM NAČINU PRIZNAVANJA VISOKOŠKOLSKIH ISPRAVA I VREDNOVANJA STUDIJSKIH PROGRAMA UNIVERZITETA SA TERITORIJE AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA KOJI NE OBAVLJAJU DELATNOST PO PROPISIMA REPUBLIKE SRBIJE - "SL. GLASNIK RS", BR. 16/2012


Ustavni sud Srbije je utvrdio da nije u skladu sa Ustavom i zakonom Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP Kosovo i Metohija koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije.

U informaciji objavljenoj na sajtu suda se dodaje da je Ustavi sud odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu te Uredbe, što znači da oni ostaju na snazi.

Sud je odložio objavljivanje te odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije" za šest meseci od dana njenog donošenja na sednici 30. aprila.

Odluke Ustavnog suda stupaju na snagu danom objavljivanja u "Sl. glasniku RS".

Osporena Uredba je svojevremeno doneta na osnovu sporazuma između tadašnjih pregovarača iz Prištine i Beograda Edite Tahiri i Borka Stefanovića.

Uredbom Vlade Mirka Cvetkovića iz marta 2012. uređuje se poseban način priznavanja diploma i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP KIM koji ne obavljaju delatnost po propisima Srbije, a radi utvrđivanja prava u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja diplomaca sa KIM za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini izdate na obrascu i sa pečatom UNMIK-a za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije, predviđa osporena Uredba.

Izvor: Tanjug, 6.5.2014.