Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROJEKAT SVI ZA PRAVA, PRAVA ZA SVE


"Svi za prava, prava za sve" je projekat koji je osmišljen da doprinese smanjenju i prestanku kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda među vojvođanskim srednjoškolcima.

Vrhunac projekta je karavan koji prolazi kroz nekoliko gradova Vojvodine – a kroz Novi Sad 7. maja – gde će biti predstavljen rezultat 15-omesečnog rada kojim je pokriveno u 20 škola, u 17 gradova Vojvodine.

Nosilac projekta je Studentski kulturni centar Novog Sada, a finansirala ga je Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji. 

Karavan „Svi za prava – prava za sve“ predstaviće prvu edukativnu fejsbuk-igricu na temu ljudskih prava, kratke filmove koje su na ovu temu napravili srednjoškolci na radionicama zimskog filmskog ateljea – dok će kruna tog jednodnevnog događaja biti performans nastao iz procesa kolektivnog istraživanja ljudskih prava. 

Jedna od glavnih zanimljivosti svakako će biti i prilika da se u opuštenom ambijentu porazgovara sa predstavnicima institucija koje se bave ljudskim pravima. 

"Nismo imali taj pristup neke prezentacije gde govornici pričaju, pričaju, pričaju, a publika sluša – nego je aktivna uloga data upravo onima koji su možda potencijalno izloženi diskriminaciji ili kršenju prava koja su garantovana ne samo međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala, nego i domaćim propisima odnosno zakonima", rekla je Danica Todorov, zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova.

 Kako je na konferenciji naglašeno, ovaj projekat je pokazao da među srednjoškolcima postoji izuzetno velik porast želje za informacijama o pitanju ljudskih prava.

Izvor: RTV