Zastava Bosne i Hercegovine

BRZO USVAJANJE I PRIMENA KVALITETNIH MEDIJSKIH ZAKONA: PROGRAMI JAVNIH SERVISA MORAJU DA BUDU NEPRISTRASNI I OTVORENI ZA SVE SEGMENTE DRUšTVA


Zamenica šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Pola Tide izjavila je da bi brzo usvajanje i primena kvalitetnih medijskih zakona predstavljali jasan signal da je država spemna da se odrekne vlasničkih i upravljačkih prava u medijskim kućama.

"To bi trebalo da bude i konačni raskid sa praksom direktnog uticanja na uređivačku politiku medija i ograničavanje kritičkih glasova u društvu", rekla je Tide u debati "Autocenzura: Nevidljiva pretnja slobodi medija u Srbiji".

Tide je u Medija centru je istakla da je je važno da trenutno budžetsko finansiranje javnih servisa Srbije ne bude shvaćeno tako kao da su ove kuće vraćene u status državnih, provladinih medija.

  • "Programi javnih servisa moraju da budu nepristrasni i otvoreni za sve segmente društva, kao forum za razmenu mišljenja u svim oblastima života, od visoke politike, do komunalnih problema".

"Potrebni su dodatni napori za stvaranje atmosfere u kojoj novinari neće morati da žive pod stalnom policijskom zaštitom samo zato što odgovorno rade svoj posao", rekla je Tide.

Direktor Novinske agencije Beta Radomir Diklić smatra da novinari moraju da osnuju sindikat koji će se baviti, ne samo egzistencijalnim pitanjima, nego i zaštitom njihovih prava.

Izvor: Redakcija