Zastava Bosne i Hercegovine

UPUTSTVO O IZMENI I DOPUNI UPUTSTVA O NAČINU PRIMENE OGRANIČENJA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU LICIMA KOJA DOLAZE IZ DRŽAVA ZAHVAĆENIH EPIDEMIJOM ZARAZNE BOLESTI COVID-19: U slučaju da osoba koja dolazi u Srbiju ne poseduje ni potvrdu o revakcinaciji, ni negativan PCR test, ostavljen je odlazak u karantin od deset dana po ulasku na teritoriju Srbije


Doneto je Uputstvo o izmeni i dopuni Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 32/2021), kojim se regulisani načini ulaska u Srbiju.

- Opcija 1: Potvrda o revakcinaciji -

Prema ovoj opciji, ulazak u Srbiju omogućen je svi državljanima naše zemlje i strancima koji sa sobom imaju potvrdu da su revancinisani i to nekom od vakcina koje priznaje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Dakle, to su vakcine Fajzer/Biontek, Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka, s tim što je za ovu poslednju, zbog posebne procedure, dovoljna i jedna doza.

- Opcija 2: Negativan PCR test -

Svima koji dolaze u Republiku Srbiju iz svih država sveta, osim šest zemalja "Mini Šengena" dozvoljen ulazak u Srbiju, i pod uslovom da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od vremena izdavanja, a licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, umesto negativnog PCR testa, priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

Izuzetak od ove Uredbe su državljani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, koji slobodno mogu da ulaze u našu zemlju, i kojima negativan PCR test nije potreban, a ovo isto važi i za državljane Srbije koji se vraćaju iz ovih zemalja.

Strani državljani su u obavezi da se testiraju pre putovanja, a ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U našu zemlju ne mogu da uđu ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan test, i njima neće biti odobren ulazak u Srbiju, pri čemu će biti vraćeni u zemlju iz koje dolaze.

Ovo se ne odnosi na:

  • strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.
  • na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija.
  • na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.
  • na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade.
  • na maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan RT-PCR test, odnosno negativan Antigen FIA Rapid test (za lica koja dolaze iz SAD), ukoliko je potreban.
  • na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.
  • na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.
  • na lica koja su potpuno vakcinisana.
  • na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republiku Srbiju.

Državljani Republike Srbije i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, i to iz svih država sveta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dužni su da, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, odnosno licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, negativan Antigen FIA Rapid test, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Domaćim i stranim državljanima koji ulaze u Republiku Srbiju zbog poslovnih razloga, uz prethodno obaveštavanje Privredne komore Srbije, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice dostave Privrednoj komori Srbije negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

Privredna komora Srbije će najavu prelaska državne granice ovih lica bez odlaganja dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi granične policije, a najkasnije 24 sata pre njihovog očekivanog prelaska državne granice.

Ukoliko lice ne dostavi negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa covid 19 u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, ili ukoliko test bude pozitivan na prisustvo virusa SARS-CoV-2, Privredna komora Srbije o tome bez odlaganja obaveštava teritorijalno nadležan zavod za javno zdravlje, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

- Opcija 3: Karantin -

Kao konačna, krajnja mogućnost, u slučaju da osoba koja dolazi u Srbiju ne poseduje ni potvrdu o revakcinaciji, ni negativan PCR test, ostavljen je odlazak u karantin od deset dana po ulasku na teritoriju Srbije. Nakon deset dana provedenih u karantinu, to lice može da se slobodno kreće po teritoriji Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.04.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija