Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA VOJVODINE: Uvođenjem vanrednog stanja odstupljeno od Ustava i zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava


Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izrazio je zabrinutost za stepen poštovanja ljudskih prava, za demokratske vrednosti i vladavinu prava u Srbiji i ocenio da je uvođenjem vanrednog stanja i aktima Vlade Republike Srbije odstupljeno od određenih ustavnih normi i ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava.

"Odlukama državnih organa ograničeno je kretanje građana, sprovode se mere zabrane kretanja i samoizolacije koje praktično predstavljaju lišenje slobode, suspendovana je većina suđenja, ograničene su posete pritvorenim licima, u praksu su uvedena suđenja elektronskim prenosom slike, veliki broj građana je kažnjen zbog nepoštovanja mera, u nekoliko slučajeva su izrečene i zatvorske kazne, a izvesno je da će biti donete i druge mere", naveo je Beljanski.

Pozvao je najviše državne organe da hitno razmotre mogućnost održavanja sednice Skupštine Srbije, a pozvao je i Ustavni sud da po sopstvenoj inicijativi pokrene postupak za ocenu saglasnosti sa Ustavom kako odluke o uvođenju vanrednog stanja, tako i uredbi donetih za vreme vanrednog stanja kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava.

Apelovao je na Vrhovni kasacioni sud da obezbedi zakonitu i jedinstvenu primenu prava u sudovima u Srbiji, jednakost stranaka u sudskim postupcima i da razmotri rad sudova tokom vanrednog stanja.

"Pozdravljamo sve napore da se Srbija u interesu sopstvenih građana na najbolji način izbori sa epidemijom. Istovremeno ukazujemo da posledice nepoštovanja najviših pravnih akata mogu imati nesagledive posledice za budućnost demokratije i civilnog društva", ukazao je Beljanski.

Dodao je da ne osporava neophodnost odstupanja od određenih prava građana zbog sprečavanja širenja epidemije.

"Ta odstupanja, međutim, ne smeju biti nesrazmerna i dostizati potpuno lišavanje prava. Osim toga, da bi se odstupanja smatrala zakonitim, neophodno je da budu doneta od strane ovlašćenih državnih organa i u propisanoj proceduri. Vladavina prava, kao jedna od najvećih civilizacijskih tekovina, podrazumeva poštovanje svrsishodnosti, obima i postupka ograničenja prava i u vanrednom stanju", poručio je Beljanski.

Dodao je da bi bez toga građani bili prepušteni proizvoljnosti i demonstraciji moći koja nije dopuštena Ustavom i zakonima.

"Ukoliko nema odgovarajućeg postupka, tada vlast oduzima građanima pravo da je kontrolišu, što dalje vodi u zloupotrebe i nedemokratsko državno uređenje. Neophodno je da se obezbedi pravedna i zakonita ravnoteža u odnosima tri grane vlasti", naveo je Beljanski.

Izvor: Vebsajt N1, 03.04.2020.
Naslov: Redakcija