Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG UREDBE O OBLASTIMA NAUČNIH I DRUGIH ISTRAŽIVANJA ZNAČAJNIH ZA ODBRANU ZEMLJE I O POSTUPKU I USLOVIMA ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA TA ISTRAŽIVANJA ZAJEDNO SA STRANIM LICIMA ILI ZA POTREBE STRANIH LICA: Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali Ministarstvo odbrane da povuče iz procedure Predlog uredbe. Navode da se njom ograničavaju akademske slobode i prava na slobodu izražavanja čime se krše Ustav RS, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o ljudskim i građanskim pravima


Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su Ministarstvo odbrane da povuče iz procedure Predlog uredbe kojom se uređuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

Zahtev se odnosi na Predlog uredbe o oblastima naučnih i drugih istraživanja značajnih za odbranu zemlje i o postupku i uslovima za izdavanje odobrenja za ta istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica.

Kako se navodi, primenom Uredbe bi se onemogućila ili znatno otežala međunarodna naučna i istraživačka saradnja fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja građana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova.

Kao primer se navodi da Uredba predviđa da se Ministarstvu odbrane dostavljaju "anketni upitnici za istraživanja javnog mnjenja u fazi pripreme" koja bi mogla da se finansiraju iz inostranstva, poput programa EU za istraživanja Horizont 2020.

"Ovo nije u skladu sa principima iz pregovaračkog poglavlja 25 - Nauka i istraživanje, čiji su glavni ciljevi stvaranje jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora u kome se istraživači, naučna i tehnološka saznanja slobodno kreću, te uključivanje naučnika iz Srbije u međunarodne projekte", navodi se u saopštenju.

"Ova Uredba ograničavanjem akademske slobode i prava na slobodu izražavanja krši Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) naše zemlje, ali i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o ljudskim i građanskim pravima", navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa o EU, u okviru koga organizacije civilnog društva prate pregovore o članstvu u EU.

Dodaje se da se Uredbom ugrožava demokratska kontrola sektora bezbednosti, a bezbednost tretira kao državno a ne javno dobro, te svodi na odbranu i prenosi u nadležnost Vojske.

Izvor: Vebsajt N1, 05.04.2017.
Naslov: Redakcija