Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA I SLUŽBAMA AUTONOMNE POKRAJINE I JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE: Novi sistem platnih razreda od 2018. godine


Uskoro će biti usvojen Zakon o platama zaposlenih u organima, organizacijama i službama autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, što je prvi korak ka novom sistemu platnih razreda, koji će početi da funkcioniše od početka 2018. godine, najavljuje ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

"Ideja o platnim razredima se nastavlja i važan je deo sektorske budžetske podrške i značajna sredstva od EU možemo da dobijemo kada završimo taj jako težak deo reforme", naglasila je Brnabić.

Kako kaže, Zakon o platama je u završnoj fazi pošto su o Nacrtu zakona o platama zaposlenih u organima, organizacijama i službama autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave prošle nedelje završili konsultacije sa Ministarstvom finansija.

"Sada idemo u proces usvajanja na Vladi, a onda i u Narodnoj skupštini i to je prvi značajan korak koji nas uvodi u taj sistem plata. Nakon toga do juna treba da završimo katalog radnih mesta i do kraja godine šifrarnik radnih mesta usvojimo sa katalogom i da sednemo sa sindikatima i dogovorimo se oko sistema plata", naglasila je Brnabić

Prema njenim rečima, najteži deo posla će biti da se nađe optimalan način upravljana ljudskim resursima, a pre svega vrednovanja uspeha i rada u javnoj upravi odnosno u lokalnim samoupravama i na republičkom nivou.

Navodi da je neophodna izmena načina vrednovanja uspeha.

"Sada imamo sistem vrednovanja od jedan do pet i više od 90 odsto je ocenjen sa pet, što znači da taj sistem ne funkcioniše i da moramo da ga menjamo. Do septembra ili oktobra ćemo to završiti kako bi ceo sistem zatvorili do kraja godine i od 1. januara krenuli da radimo u novom sistemu", zaključila je ministarka.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.04.2017.
Naslov: Redakcija