Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNOBELEŽNIČKA TARIFA: Vađenje lične karte osobu sa invaliditetom košta tri puta više nego ostale građane i dostiže iznos od 10.000 dinara. Da bi invalid napravio novu ličnu kartu, mora nekome da da punomoćje da završi taj posao umesto njega. Za to je potrebno da se plati specijalizovana agencija, kako bi se napisao validan zahtev. Sa tim dokumentom ide se kod notara. Njegova usluga, uključujući izlazak na teren, košta 3.700 dinara. Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom iniciraće da osobe sa invaliditetom budu oslobođene plaćanja usluga za razne overe i slične poslove


Već znamo da osobe sa invaliditetom imaju teškoće da pristupe državnim institucijama, da redovno posećuju lekara, idu u pozorište ili u prodavnicu, ali ovo ih je sve zateklo, bez obzira na to što su takvi propisi. Zbog toga će se Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije obratiti nadležnima.

Baka Mirjana K. (80) iz Beograda platila je nedavno oko 10.000 dinara samo zbog toga što nije mogla da izađe iz kuće i izvadi novu ličnu kartu.

"Da bi invalid kao što sam ja napravio novu ličnu kartu, mora prvo nekome da da punomoćje da završi taj posao umesto njega. Za to je potrebno da se plati specijalizovana agencija, kako bi se napisao validan zahtev. Sa tim dokumentom ide se kod notara. Njegova usluga, uključujući izlazak na teren, košta 3.700 dinara. Istovremeno, neophodno je da se obezbede dva svedoka koji nisu u srodstvu. Tako da me je lična karta, sa svim tim troškovima, koštala oko 10.000 dinara. Nisam ni sama mogla da verujem", navodi Mirjana K.

Problem je što ona nije jedina, jer su mnoge osobe sa invaliditetom prošle kroz isto iskustvo.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović, kaže da je to jedan od primera koji je relativno nov za njih, baš kao što su notari u društvu.

"Imamo informaciju o problemu. Usluge notara su veoma skupe. Doneli smo odluku na poslednjem sastanku upravnog odbora da ćemo se tim povodom obratiti nadležnima kako bismo pokušali da osobe sa invaliditetom oslobodimo plaćanja usluga za razne overe i slične poslove. To ćemo svakako pokrenuti i videćemo kakav će ishod da bude", navela je ona.

Izvor: Vebsajt 021, 05.04.2017.
Naslov: Redakcija