Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O KULTURI: Predviđena mogućnost oduzimanja nacionalne penzije, ukoliko se utvrdi da njegov nosilac šteti ugledu kulture i ugledu Srbije


Ministarstvo za kulturu i informisanje pripremilo je predloge za promenu člana Zakona o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 13/2016 i 30/2016 - ispr.) koji se odnosi na dodeljivanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi, u javnosti poznato kao "nacionalne penzije".

Predlozi predviđaju promene tehničke prirode, ali i promene koje se odnose na kriterijume za dodeljivanje priznanja, a koje uključuju i neku vrstu "moralne podobnosti", kao i mogućnost oduzimanja već dodeljenog priznanja.

Uneta je odredba prema kojoj kandidat mora da poseduje "visoke moralne kvalitete/kulturni doprinos afirmaciji profesionalnih i etičkih vrednosti", ali bez preciziranja na koji način se to utvrđuje.

Nova formulacija predviđa da predloženo priznanje može da bude nedodeljeno ili oduzeto onome ko ga je već ranije dobio, ukoliko se utvrdi da njegov nosilac šteti ugledu kulture i ugledu Srbije.

"Ukoliko nosilac priznanja svojim ponašanjem ili učešćem u aktivnostima u oblasti kulture šteti ugledu kulture, i na taj način, ugledu Republike Srbije, Vlada može, na predlog Ministarstva, rešenjem odučiti da ne dodeli, odnosno ukine priznanje", navedeno je u predlogu.

Ukoliko ovi predlozi budu usvojeni, biće potrebna i izmena Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina ("Sl. glasnik RS", br. 36/2010, 146/2014 i 91/2018), koja je poslednji put ažurirana pre samo tri meseca.

O predloženim izmenama u Zakonu o kulturi prošle nedelje je održan okrugli sto u organizaciji Ministarstva kulture i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Izvor: Vebsajt N1, 03.03.2019.
Naslov: Redakcija