Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Turističke agencije će se razvrstavati u skladu sa brojem i vrednostima prodatih aranžmana


Predlog zakona o ugostiteljstvu i Predlog zakona o turizmu nalaze se na tekućoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, a nova rešenja predviđaju i paušalno oporezivanje onih koji izdaju "stan na dan".

Do sada nije bilo moguće utvrditi koliko je onih koji izdaju privatni smeštaj u okviru domaćinstava, tako da da bi zakonska rešenja trebalo da uvedu red i u tu oblast.

To odnosi na fizička lica koja pružaju uslugu smeštaja u domaćoj radinosti, a to uključuje izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima. Iznos poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

Ako izdajete krevet, apartman prve kategorije, taj iznos će se množiti sa jedan, ako je druge kategorije množiće se sa 0,8, treće sa 0,7, četvrte sa 0,5. Ako izdajete smeštaj u mestima koja nisu kategorisana, tu će koeficijent biti 0,5.

Cilj je da svi turisti budu registrovani, te se nastojalo da rešenja budu pristupačna jer se od dva, tri izdavanja može platiti porez za celu godinu.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je cilj novih zakonskih rešenje da se zaštite putnici i oni koji u ovoj oblasti posluju po zakonu.

Kada je reč o poslovanju turističkih agencija, predviđena je njihova kategorizacija - prema broju i vrednosti prodatih aranžmana, a pored obavezne garancije putovanja predviđeno je uvođenje depozita.

Turističke agencije će se razvrstavati u skladu s brojem prodatih aranžmana, i u skladu s vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad.

Agencije koje prodaju više aranžmana, i to onih skupljih, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Cilj je da se napravi balans između vrednosti prodatih aranžmana i garancija putovanja koje agencija poseduje, kako se ne bi došlo u situaciju da ne dođe do realizacije putovanja, a da ne postoje sredstva koja bi se refundirala putnicima.

Novim rešenjima predviđen je još jedan način za gubljenje licence, i to ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.03.2019.
Naslov: Redakcija