Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ODLUKE O BLIŽIM USLOVIMA OGLAŠAVANJA FINANSIJSKIH USLUGA: Uobičajeni izrazi u reklamnoj kampanji banaka biće dozvoljeni, ali uz postojanje načela istinitosti


Narodna banka Srbije (NBS) od 1. aprila kontrolisaće kako se davaoci finansijskih usluga oglašavaju. Mi ovom odlukom ne cenzurišemo na bilo koji način ili zabranjujemo oglašavanje, ali želimo da oglasne poruke ne navedu na bilo koji pogrešan zaključak korisnika, rekao je za Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS-a.

Nema skrivenih troškova, naša ponuda je najbolja, a kamata najniža - takvim argumentima ubeđuju nas gotovo sve banke u Srbiji.

Da li je sve to istina, do sada smo otkrivali vremenom. Tek kada postanemo njihov klijent, kada saberemo troškove i uporedimo ih sa drugim ponudama. Uskoro bismo sve te - tačne podatke, mogli da imamo na vreme.

Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS rekao je da neki uobičajeni izrazi u reklamnoj kampanji banaka biće dozvoljeni, ali uz postojanje načela istinitosti.

Prema njegovim rečima, neki uobičajeni izrazi - bez kamate, bez troškova, vraćamo novac, na poklon, na dar - moći će da se oglašavaju samo ukoliko su potpuno tačni i istiniti.

"Neće moći ukoliko oglašavate kredit bez troškova, to znači da neće biti bilo kakvih troškova, skrivenih, održavanje računa, naknadnih, pratećih, bilo čega. U suprotnom smatraće se da je banka prekršila Odluku ako ima bilo kakvih troškova, a oglasila je proizvod", rekao je Terzić.

Govoreći o proceduri, o tome ko će proveravati istinitost podataka, Terzić kaže da kada se radi o novim proizvodima, dodata je obaveza banke da dostavi medijaplan, odnosno sadržaj kako će reklamirati novi proizvod.

"Tako ćemo unapred jednim delom kontrolisati te oglasne poruke. Međutim, sve ostalo ćemo kontrolisati na kontinuiranoj bazi, sve vreme pratimo kako se banke oglašavaju, one će dostavljati medija godišnji plan, tako da ćemo moći bolje da se organizujemo i da pratimo", rekao je Terzić.

Kako kaže, korisnici najčešće čuju reklamu, vrlo brzo odu u banku, često ne pročitaju dovoljno pažljivo ono što im banka prezentuje u predugovornoj fazi i zato je bilo nužno da se reaguje sa ovom Odlukom.

"Dakle, da se već u fazi oglašavanja praktično banke obavežu da sve te poruke budu transparentne i istinite. Mi ovom odlukom ne cenzurišemo na bilo koji način ili zabranjujemo oglašavanje, ali želimo da pre svega te oglasne poruke ne navedu na bilo koji pogrešan zaključak korisnika", kaže Terzić.

Ako govorimo o samim oglasnim porukama, nije bilo mnogo pritužbi, ali ako govorimo o konkretno nekim proizvodima ustanovili smo da je često prvi izvor problema bio u samoj oglasnoj poruci, kaže Terzić.

Ako govorimo o vrstama proizvoda, u 2018. godini najviše je prigovora bilo na kredite, 44 odsto, zatim na platne račune, 30 odsto i na platne kartice 20 odsto, kaže on.

Različite su pritužbe u okviru kredita, za prevremenu otplatu - tu korisnici često odu, pošto je sada aktuelno zbog nižih kamatnih stopa, po kredit za refinansiranje u drugu banku i ta druga uplati banci kod koje imaju prvi kredit ali bez najave banci kod koje rade prevremenu otplatu.

Onda, kaže Terzić, banka često to ne tretira kao prevremenu otplatu nego kao preplatu po kreditu i njima naplaćuju rate i tek posle nekog vremena kada dobiju šestomesečno obaveštenje klijenti postaju svesni da nisu prevremeno otplatili kredit.

To je nešto što može lako da se predupredi, kaže Terzić, ukoliko korisnici budu malo pažljiviji i ukoliko ih banke posavetuju - i ona banka kod koje refinansiraju kredit i ona banka kod koje rade prevremenu otplatu.

Govoreći o novima pravilima reklamiranja, kaže da su obuhvatili sve vrste oglašavanja, od elektronskih i štampanih medija, interneta, direktnog oglašavanja u smislu telefoniranja, vajbera, bilborda, panoa ali i na zatvorenim površinama - to su filijale banka, gradski prevoz, aerodromi, autobuske stanice.

Ukoliko banka to prekrši, u zavisnosti od težine prekršene odredbe, najčešće će oglasna poruka morati da se popravi, doradi, promeni a u krajnjem slučaju i da se prekine sa tom reklamnom kampanjom, kaže Terzić.

"Krenuli smo od onoga šta je prosečna starost i obrazovanje kod nas i dobili smo prosečnog korisnika koji ima 43 godine, srednje obrazovanje i bez posebnih iskustava u oblasti finansijskih usluga, to je standard", kaže Terzić.

"Ovo je odluka koja je zasnovana na određenim standardima i biće potrebno određeno vreme da banke razumeju i da NBS ustanovi praksu na osnovu koje će moći da banke budu sigurne da je njihova oglasna poruka u skladu sa ovom Odlukom o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga", rekao je Terzić.

Izvor: Vebsajt RTS, 02.03.2019.
Naslov: Redakcija