Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O POSTAVLJANJU BAŠTE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: NALED predlaže da Grad preispita Odluku i dozvoli "brendiranje" suncobrana uz poštovanje određenih ograničenja


Grad Beograd neće menjati pravila o postavljanju suncobrana u baštama ugostiteljskih objekata, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da je Odluka o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji Grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014, 25/2014 - ispr., 34/2014, 2/2015, 29/2015, 63/2016 i 118/2018), doneta kako bi se uveo red u gradu.

- Zna se kakav je propis koji je donela Skupština grada što se tiče tendi i nikakvih promena neće biti - rekao je Vesić povodom predloga NALED-a da Grad preispita tu Odluku i dozvoli "brendiranje" suncobrana uz poštovanje određenih ograničenja.

U NALED-u kažu da suncobrani po Odluci Grada mogu da budu samo u tri boje - crnoj, beloj i bež, a da se oni zalažu da se dozvoli brendiranje, odnosno oglasne poruke na senilima.

Kako kaže koordinator za regulatornu reformu u NALED-u Adis Berberović, one bi mogle da se nađu na unutrašnjoj strani senila ili da budu određenih dimenzija, kako bi dobavljači, odnosno kompanije koje se reklamiraju - proizvođači sokova, vode, bezalkoholnih i alkoholnih pića, besplatno dostavljale suncobrane ugostiteljskim objektima kao što su činile.

- Čak je Odlukom propisano i da se zabranjuje postavljanje karnera na suncobranima. To su dosta rigorozne mere protiv dobavljača i to bi malo trebalo popustiti, jer može se desiti da u letnjim mesecima ostanemo bez suncobrana u baštama kafića ukoliko odluče da više ne isporučuju suncobrane, jer je to za njih izdatak, a ne mogu da se brendiraju - rekao je Berberović.

Međutim, Vesić tvrdi da ugostitelji ne gube ništa Odlukom Grada.

- Da li možete u centru Londona da imate jednu tendu crvenu, drugu zelenu, jednu plavu. Da li je to normalno? Mislim da nije. Šta ćete, kod Narodne skupštine da imate pet različitih boja tende? To nema nigde na svetu. Ovaj grad treba da bude uređen, a ne da pravimo vašar u centru grada. Ne, nećemo o tome razmisliti - kaže Vesić.

On dodaje da je ta Odluka doneta kako bi se uveo red u gradu, da se pravila odnose na centralne gradske opštine, a da će biti proširena i na druge opštine Beograda, kako bi glavni grad ličio na druge uređene gradove.

- Kao što smo zabranili zimske bašte u centu grada, tako ćemo to širiti prema drugim opštinama kako bi grad izgledao normalno i uređeno - naveo je Vesić.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.03.2019.
Naslov: Redakcija