Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Obuke za profesionalne upravnike zgrada počeće u drugoj polovini 2017. godine. Pripremu obuke, izlaženja na stručni ispit, izdavanje licenci, kontrola rada upravnika, kao i formiranje registara upravnika će sprovoditi Privredna komora Srbije. Prvi licencirani upravnici stambenih zgrada će početi sa radom 1. januara 2018. godine kako je i predviđeno Zakonom


Obuke za upravnike stambenih zgrada, koje svaka zgrada mora da ima od 1. januara 2018. godine, počinju u drugoj polovini 2017. godine, najavio je sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje i uslužne delatnosti Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Nedić.

"Obuke za upravnike, počinju u drugoj polovini 2017. i do kraja godine imaćemo prve licencirane upravnike stambenih zgrada koji će početi sa radom 1. januara 2018. godine kako je i predviđeno Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon)", rekao je Nedić.

Grupacija PKS za održavanje objekata od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobila je, po njegovim rečima, ovlašćenja da licencira upravnika stambenih zgrada koji su obavezni po Zakonu, koji je usvojen krajem prošle godine.

"Celu obuku, odnosno pripremu obuke, izlaženja na stručni ispit, izdavanje licenci, ali i kontrolu rada upravnika, kao i formiranje registara upravnika će se raditi u PKS-u", rekao je on.

Nedić je dodao da interesovanje za obuke postoji i da se već javljaju firme koje se bave održavanjem i koje već sarađuju sa beogradskim Infostanom, Gradskim stambenim preduzećem i novosadskom Informatikom.

"Imamo veliki broj zainteresovanih firmi i privatnih lica koje su već u tom pružanju usluga, i na ovaj način će oni samo još modifikovati svoj rad i podići na više kvalitet svojih usluga", rekao je on.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u decembru 2016. godine Zakon koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade i on je stupio na snagu 31. decembra 2016. godine, ali se još donose podzakonski akti koji treba da bliže urede ovu oblast, pa je krajnji rok za primenu Zakona godinu i po dana.

Ovim Zakonom je precizirano je da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska PKS-a, a ukoliko se ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Profesionalni upravnici, po Zakonu moraju da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je prošlog meseca da to Ministarstvo priprema uputstvo sa PKS-om, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljeno stanarima zgrada, odnosno vlasnicima stanova u njima, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona, koji bi, kako je tada ukazala tek za oko godinu dana mogao u potpunosti da zaživi, tačnije kada sve zgrade u Srbiji budu imale upravnike.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.03.2017.
Naslov: Redakcija