Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Još nije imenovan Tužilac za ratne zločine, baš kao ni tužioci 35 osnovnih i viših tužilaštava širom Srbije kojima već 14 meseci rukovode vršioci funkcije


Izjave nadležnih da će Tužilac za ratne zločine uskoro biti izabran većina pravnika, ali i građana, shvatila je kao okončanje "rukovodećeg stanja" u ovom specijalizovanom tužilaštvu.

Od 1. januara 2016. godine kada je prvi i jedini šef Tužilaštva za ratne zločine Vladimir Vukčević otišao u penziju, njime rukovodi (nije čak imenovan ni za vršioca funkcije) Milan Petrović, Vukčevićev prvi zamenik. Međutim, uprkos prošlonedeljnim najavama da će za sedam dana biti izabran novi tužilac – to se nije desilo.

Situacija nalik onoj u Tužilaštvu za ratne zločine je i u 35 osnovnih i viših tužilaštava širom Srbije kojima već 14 meseci rukovode vršioci funkcije.

Državno veće tužilaca (DVT) obavilo je svoj deo posla. Još krajem septembra prošle godine Vladi Republike Srbije prosledilo je spisak kandidata za šefove 35 osnovnih i viših tužilaštava širom Srbije, među kojima je i Tužilaštvo za ratne zločine, javni tužioci još nisu izabrani. Najviše tužilačko telo je Vladi uputilo i dopis u kojem je njene članove zamolilo da listu kandidata razmotri na prvoj narednoj sednici. Međutim, izbor tužilaca kao da je tada stao. Vlada koja treba da odlučuje o podnetim predlozima DVT-a i konačnu listu kandidata dostavi parlamentu, ovo pitanje od septembra ne stavlja na dnevni red svojih sednica.

"V. f. stanje" u srpskim tužilaštvima je problematično jer tužilac koji je u tom stanju ne može svoj posao da obavlja u punom kapacitetu. Tužioci nisu dobili stalni mandat i na poziciji na kojoj se trenutno nalaze oni su pogodna "meta" za različite vrste pritisaka. Ovo stanje što pre mora da se okonča radi pravne sigurnosti.

Alarmantna je i situacija u Novom Sadu. Predlog kandidata za višeg javnog tužioca u ovom gradu, nalazi se na Vladi još od novembra 2015. godine što je nedopustivo. Slična situacija je i sa Višim tužilaštvom u Pirotu.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 04.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija