Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA GRUPE ADVOKATA ZA NAKNADU ŠTETE ZBOG POSLEDICA NATO BOMBARDOVANJA: Inicijatori se neće baviti krivičnom odgovornošću alijanse ili 19 pojedinačnih država, koje su učestvovale u takvoj agresiji. Insistiraće isključivo na naknadi materijalne i nematerijalne štete građanima koji su trpeli i trpe najteže posledice zbog korišćenja nedozvoljenog i nehumanog oružja tokom takve vojne akcije. Tužbe bi trebalo da se podnose pred sudovima zemalja - učesnica NATO bombardovanja, a nije isključeno da neki postupci za obeštećenje pokrenu i pred međunarodnim sudovima


Grupa advokata iz Srbije započela je pripremu međunarodne akcije za sudsku naplatu odštete građanima koji su oboleli od najtežih bolesti zbog toga što je u NATO bombardovanju SRJ 1999. godine korišćen osiromašeni uranijum.

Kao i građanima koji su ostali invalidi zbog upotrebe kasetnih bombi koje su zabranjene međunarodnom konvencijom. Pravo na podizanje tužbi za naknadu štete imaće i porodice onih koji su preminuli od posledica korišćenja bombi sa osiromašenim uranijumom ili "kasetašica".

Advokat Srđan Aleksić, jedan od inicijatora akcije, podseća da je država Srbija odustala od tužbi zbog NATO agresije, tako da se inicijatori neće "mešati" u takvu odluku, odnosno baviti krivičnom odgovornošću alijanse ili 19 pojedinačnih država, koje su učestvovale u takvoj agresiji. Insistiraće isključivo na naknadi materijalne i nematerijalne štete građanima koji su trpeli i trpe najteže posledice zbog korišćenja nedozvoljenog i nehumanog oružja tokom takve vojne akcije. Tužbe bi trebalo da se podnose pred sudovima zemalja - učesnica NATO bombardovanja, a nije isključeno da neki postupci za obeštećenje pokrenu i pred međunarodnim sudovima.

- Iako je prošlo 17 godina, ne smemo zabijati glavu u pesak pred činjenicom da su posledice korišćenja osiromašenog uranijuma stravične, te da je građanima Srbije, posebno onima u regionima gde je on korišćen, povređeno međunarodno garantovano pravo na život. Znamo da se na jugu Srbije, posebno u okolini Vranja, oboljevanje od karcinoma i desetostruko uvećalo. Takođe znamo da su među onima koji najčešće oboljevaju i umiru - učesnici rata, a da su oni koji su čistili kasarne bombardovane osiromašenim uranijumom, i boravili u toj prašini, umirali od karcinoma u roku od pet ili šest godina. Najzad, znamo da je Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu osudio Italiju jer je svoje vojnike slala u delove Kosova i Metohije u kojima je bacan osiromašeni uranijum, zbog čega su oni učestalo oboljevali i umirali - rekao je Aleksić.

Aleksić je ukazao da je svestan da dokazivanje veze između korišćenja osiromašenog uranijuma i povećanog oboljevanja od karcinoma neće biti jednostavno, ali veruje da je to moguće, jer tu vezu, nažalost, dokazuje učestalost oboljevanja od karcinoma ili povećan broj umrlih od te bolesti. U međunarodnom timu stručnjaka, koji će se ovim povodom "okupiti", biće osim pravnih stručnjaka - univerzitetskih profesora i advokata, i medicinskih profesionalaca - onkologa i drugih lekara. On je, dodao je, već kontaktirao sa kolegama iz Francuske, Austrije, Italije, Rusije i "još nekih zemalja" koji su "veoma spremni" da učestvuju u zastupanju građana Srbije.

Prema planu, uskoro će se sastati radna grupa u kojoj će biti domaći pravni stručnjaci, posle toga će biti organizovan međunarodni skup stručnjaka različitog profila, nakon čega sledi prikupljanje materijalnih dokaza različite vrste da je oboljevanje posledica osiromašenog uranijuma, da bi se potom podnosile pojedinačne tužbe za naknadu štete. Inicijativu i akciju podržava Srpska kraljevska akademija, rekao je Srđan Aleksić.

Izvor: Vebsajt Danas, Zorica Miladinović, 05.03.2017.
Naslov: Redakcija