Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO PRIVREDE: OBJAVLJEN TENDER ZA PRODAJU ŽELEZARE SMEDEREVO. ROK ZA SLANJE PONUDA 22. MART 2016. GODINE


Ministarstvo privrede objavilo je tender za prodaju Železare Smederevo po početnoj ceni od oko 45,7 miliona evra.

U javnom pozivu piše da je procenjena tržišna cena navedene imovinske celine sa stanjem na dan 31. decembar 2015. godine 91,3 miliona evra, a početna cena iznosi 50 odsto procenjene vrednosti imovine koja se nudi na prodaju.

Rok za slanje ponuda je 22. mart, a otvaranje ponuda je 1. aprila 2016. godine. Zainteresovani kupci obavezni su da uplate depozit od 9,1 miliona evra.

Vlada Republike Srbije o prodaji Železare pregovara sa kineskom kompanijom HBIS koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

Železarom od aprila 2015. godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je Vlada Republike Srbije potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark.

Tokom posete delegacije Srbije Kini, pojavio se novi potencijalni kupac Železare, kineska kompanija HBIS.

Rukovodstvo železare je navodilo da se očekuje da u aprilu sa kineskim investitorom potpišu ugovor, ali se poslednjih dana saznalo da takav dogovor nije moguć ukoliko ga ne odobri Evropska unija.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. godine je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Republike Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan iznos - jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. godine i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

U Železari je zaposleno oko 5.000 radnika.

Izvor: Vebsajt B92, 04.03.2016.
Naslov: Redakcija