Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRATEGIJA NAUČNOG I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA RS ZA PERIOD OD 2016. DO 2020. GODINE: USVAJANJEM STRATEGIJE ISPUNJEN JEDAN OD USLOVA ZA RASPISIVANJE KONKURSA ZA NOVI PROJEKTNI CIKLUS


Vlada Republike Srbije usvojila je, 3. marta 2016. godine, Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine čime je ispunjen prvi od uslova za raspisivanje konkursa za novi projektni ciklus, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

"Drugi uslov su prateći pravilnici i oni su pripremljeni", rekao je Verbić na tribini "Nacrt akta o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata za novi projektni ciklus".

Prema njegovim rečima, Pravilnik o vrednovanju istraživača se šalje na objavljivanje, dok je Pravilnik o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa u poslednjoj fazi usaglašavanja.

"Ono što nedostaje je akt o finansiranju i ovu tribinu želimo da iskoristimo da vam predstavimo Nacrt ovog akta", rekao je ministar Verbić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vera Dondur, predstavila je ključne novine koje će doneti novi akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata u novom ciklusu istraživanja i najavila da će u ponedeljak, 7. marta biti objavljen dokument u kojem će biti prikazani uslovi finansiranja koje će budući akt propisivati.

"Na taj način će svi istraživači imati mogućnost da se pre objavljivanja Konkursa informišu o svim novinama i da se blagovremeno pripreme za novi projektni ciklus", navela je Dondur.

Prisutni su se složili da iznete novine predstavljaju značajnu promenu i da će doprineti unapređenju naučno-istraživačkog rada u Srbiji.

Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Srbije do 2020. godine su, na osnovu analize trenutnog stanja i ključnih problema, utvrđeni ciljevi u oblasti nauke i inovacija u Republici Srbiji do 2020. godine, kao i instrumenti i smernice za njihovo ostvarenje.

Vizija Strategije je da u roku od pet godina nauka u Srbiji bude zasnovana na sistemu koji podržava izvrsnost u nauci i relevantnost za ekonomski razvoj, konkurentnost privrede, kao i razvoj društva u celini.

 Misija Strategije je uspostavljanje delotvornog nacionalnog istraživačkog sistema integrisanog u Evropski istraživački prostor koji kroz poboljšanje naučne izvrsnosti i razvoj inovacija, doprinosi ekonomskom rastu, društvenom i kulturnom napretku, podizanju standarda građana i kvalitetu života.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija