Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O RADNOJ VERZIJI NACRTA ZAKONA O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA


"Zakon o zaštiti uzbunjivača ima za cilj da pruži efikasnu zaštitu svim građanima koji prijave nezakonite, korupcijske radnje", rekla je savetnica ministra pravde i državne uprave Mirjana Mihajlović, na otvaranju javne rasprave o Radnoj verziji Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača u Novom Sadu.

Mihajlović je podsetila da je Nacrtom predviđeno da zaštita uzbunjivača obuhvata, kako javni, tako i privatni sektor i istakla da će Republika Srbija biti prva zemlja u regionu koja će imati svaobuhvatan Zakon o zaštiti uzbunjivača, čije se usvajanje očekuje sredinom ove godine.

Takođe, ona je pozvala stručnu javnost da tokom javne rasprave svojim sugestijama i predlozima doprinesu donošenju kvalitetnog zakona koji će pružiti najbolju zaštitu uzbunjivačima.

Sudija Prekršajnog suda u Beogradu i član Radne grupe koja radi na izradi ovog zakona Marijana Šarac istakla je da uzbunjivač može biti svako lice koje u svom radnom okruženju primeti određeno nezakonito postupanje, bez obzira da li je kod poslodavca zaposlen pravno ili faktički radi za istog. Takođe, ona je dodala da je sud jedini Ustavom predviđen organ koji pruža privremenu i trajnu zaštitu uzbunjivača.

Prisutnima se obratitio i v.f. predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović, sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Nebojša Đuričić, kao i urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović.

Javnu raspravu je organizovalo Ministarstvo pravde i državne uprave u saradnji sa Apelacionionim sudom u Novom Sadu, uz podršku USAID - Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast JRGA.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 6.3.2014.