Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNA GRUPA ZA IZRADU ZAKONA O RADU RASPRAVLJALA O MINIMALNOJ ZARADI


Radna grupa za izradu zakona o radu koju čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, na današnjem sastanku ponovo je raspravljala o minimalnoj zaradi, gde su sindikati predlagali da minimalac ne sme ići ispod 70 odsto prosečne potrošačke korpe.

Minimalna zarada u Srbiji iznosi 115 dinara po satu, a 70 odsto potrošačke korpe bi značilo da minimalac treba da bude oko 130 dinara po satu, rekao je Tanjugu sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

"Raspravljali smo o tome da se minimalna zarada utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru, kad se pravi plan budžeta. Kad se utvrde parametri kako će se računati minimalac, Socio-ekonomski savet da treba da donese odluku o tome u narednih 15 dana. Ako to ne uradi, minimalac će se utvrditi na sledećoj sednici Vlade", rekao je Mihajlović.

Kako kaže, na današnjem sastanku bilo je reči i o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora.

"Mi smo insistirali da prošireno dejstvo ostane, a poslodavci kojima to ne odgovara mogu da traže izuzeće od nadležnog ministra", tvrdi Mihajlović.

On je precizirao da bi kod nas trebalo da ostane prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, jer u našim poslodavačkim organizacijama ima oko 10 odsto poslodavaca, dok u zemljama u kojima prošireno dejstvo ne postoji, udruženja poslodavaca okupljaju 60 do 70 odsto poslodavaca.

Izvor: