Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREISPITATI ODGOVORNOST APELACIONOG SUDA - DA LI JE OPRAVDANO ŠTO SE VELIKI BROJ PREDMETA VRAĆA NA PONOVNO SUDJENJE, ILI JE PROBLEM U KVALITETU PRVOSTEPENIH PRESUDA


Krivično odeljenje Apelacionog sud u Beogradu prošle godine ukinulo je svaku petu prvostepenu presudu i te predmete vratilo na ponovno suđenje, rečeno je danas agenciji Beta u tom sudu.

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković rekao je agenciji Beta da je najveći broj odluka ukinut zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.  

Tokom 2013. godine Krivično odeljenje je rešilo ukupno 14.135 predmeta, od kojih je oko 2.800, odnosno 20 odsto vraćeno na ponovno suđenje.  

Statistika pokazuje i da je oko 65 odsto prvostepenih odluka potvrđeno, oko 12 odsto odluka preinačeno, a oko tri odsto predmeta je rešeno na drugi način (na primer odbacivanjem žalbe).  

Milenković je naveo da mu je "nejasno zbog čega nastaju negativni komentari kod ukidanja prvostepenih presuda", jer, kako je naveo, "žalbeni sud ni na koji način ne prejudicira konačnu odluku".  

- Imajući u vidu da je obaveza drugostepenog suda da uvek ukine prvostepenu presudu ako postoji apsolutna bitna povreda postupka ili kada je činjenično stanje u prvostpenom postupku pogrešno ili nepotpuno utvrdjeno, nalazim za potrebnim da skrenem pažnju javnosti da bi održavanje takve prvostepene odluke na snazi, značilo da je žalbeni sud postupio suprotno zakonu - kazao je Milenković.  

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević ocenio je da je podatak da je svaki peti predmet vraćen na ponovno suđenje alarm koji se mora ozbiljno shvatiti.  

- Treba ozbiljno preispitati odgovornost samog Apelacionog suda - da li je opravdano što se toliki broj predmeta vraća na ponovno sudjenje, ili je problem u kvalitetu prvostepenih presuda. To je pitanje i odgovornosti onih koji kontrolišu pravosudje, dakle Visoki savet sudstva mora imati svoj stav - rekao je Antonijević.  

  • ON JE UPOZORIO DA TAKVA SITUACIJA MOŽE DA PARALIŠE SISTEM PRAVOSUĐA.

  - U nekim ozbiljnim državama, ovo bi bio ozbiljan alarm. Ako skoro trećinu presuda vratite, vi ceo sistem opterećujete - ne postoji mogućnost da u kratkom periodu okončate postupak i to gradjane košta i živaca i sredstava - rekao je Antonijević.  

On je naveo da je za ozbiljniju analizu neophodno usavršiti sistem praćenja predmeta koji će omogućiti da se udje u konrektne slučajeve.  

Statistika Apelacionog suda pokazuje i visok procent rešenih predmeta za prošlu godinu.  

U 2013. godinu Krivično odeljenje je "ušlo" sa 2.026 nerešenih predmeta, a u toku godine primilo je još 13.796 novih predmeta, tako da je u radu imalo ukupno 15.822 predmeta.  

- S obzirom da je rešeno 14.135 predmeta, Krivično odeljenje u 2013. godini beleži smanjenje ukupnog broja predmeta u radu za 90 odsto, što je do sada NAJBOLJI REZULTAT RADA KRIVIČNOG ODELJENJA od osnivanja suda - rečeno je u Apelacionom sudu.  

Prošle godine taj sud je u 237 predmeta otvorio pretres i to su bili slučajevi u kojima je jedanput već ukinuta prvostepena presuda, pa je drugostepeni sud morao da reši predmet.  

Apelacioni sud u Beogradu pokriva teritoriju na kojoj živi oko 2,3 miliona stanovnika i njemu radi 82 sudija, uključujući i predsednika suda. 

Izvor: