Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PRAVILIMA POSTUPKA NABAVKE DOBARA, USLUGA ILI RADOVA POTREBNIH ZA REALIZACIJU MEĐUNARODNE SPECIJALIZOVANE IZLOŽBE EXPO BELGRADE 2027: Tenderi za radove do 24 miliona dinara mogu bez javnog poziva


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu kojom će regulisati buduće javne nabavke u vezi sa realizacijom međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Uredbom o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 ("Sl. glasnik RS", br. 8/2024 - dalje: Uredba), predviđeno je da su limiti za sprovođenje postupka nabavke za koji se objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim firmama 12 miliona dinara za dobra i usluge i 24 miliona dinara za radove. Za nabavke manje vrednosti, ponude se prikupljaju tako što naručilac bira privredne subjekte koji su "prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku" i njima šalje poziv za podnošenje ponuda.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 3.500.000 dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 6.000.000 dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i ukoliko smatra da je potrebno i konkursnu dokumentaciju, jednom ili većem broju privrednih subjekata koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku - piše u Uredbi.

Za nabavke do 12, odnosno 24 miliona dinara, potrebno je da naručilac pošalje poziv na adrese najmanje tri firme.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.000 dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24.000.000 dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju, na adrese najmanje tri privredna subjekta, koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku - navodi se.

Za cifre koje su više od toga, objavljuje se i javni poziv.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.001 dinara i viša, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24.000.001 dinara i viša, naručilac na Portalu objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim privrednim subjektima - navedeno je.

U Uredbi stoji i da naručilac u postupku nabavke dodeljuje ugovor ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu cene ili odnosa cene i kvaliteta, odnosno troška i kvaliteta.

Podsetimo, Narodna skupština je u oktobru prošle godine usvojila i poseban (lex specialis) Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023), kojim se isključuje primena Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023).

U zakonu se navodi da je investitor objekata za izložbu, smeštaj gostiju i Nacionalnog fudbalskog stadiona Republika Srbija ili privredno društvo koje će osnovati, a koje ima pravo i obaveze investitora.

To, kako se navodi u zakonu, posebno privredno društvo kao i društvo posebne namene neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 05.02.2024.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija