Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O RADU I O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Vlasnici podržavaju ideju o pravu na bolovanje za negu kućnih ljubimaca


Zahtev političke stranke “Istina” da se uvede pravo na bolovanje i negu kućnih ljubimaca, prvenstveno za pse i mačke, izazvao je različite reakcije u javnosti. Dok vlasnici kućnih ljubimaca pozdravljaju ovu inicijativu, jer znaju koliki je problem odvojiti se od bolesne, operisane ili životinje koja se nalazi u poslednjim danima života, drugi podsećaju da je za ovu inicijativu potrebna izmena Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), ali i promena društvene svesti.

Kako je istakla dr Radmila Resanović, profesor na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, vlasnici kućnih ljubimaca snalaze se na razne načine kako bi bili uz bolesnu ili operisanu životinju - uzimaju dane od odmora ili operacije zakazuju vikendom kako bi bili uz psa ili mačku koja se oporavlja od intervencije. Neki nemaju rešenje pa vode ljubimca na posao, računajući na empatiju kolega i radnog kolektiva, ističe ona.

“Oporavak životinje zavisi od bolesti ili intervencije kojoj je podvrgnuta - nije svejedno da li ljubimac ima dijareju ili se radi kastracija, da li se otvara abdomen i da li je životinja satima bila na komplikovanoj operaciji. Mi uvek savetujemo da vlasnik bude uz ljubimca dan-dva nakon operacije, dok se on ne podigne na noge i ne počne da hoda po kući i traži hranu, jer je to znak da se dobro oporavlja. Vlasnik mora da vodi računa da pas ili mačka ne počnu da kidaju konce i na ispravan način nose tzv. medicinsku kragnu, kako ne bi povredili ranu. Međutim, da bi veterinar mogao da vlasniku izda potvrdu da ima pravo na bolovanje, ljubimac prethodno mora biti registrovan, odnosno čipovan, mora imati potvrdu da je uredno vakcinisan i da je bio na redovnim zdravstvenim kontrolama kod veterinara. Veterinar bi prilikom otvaranja bolovanja vlasniku životinje morao da otkuca ceo izveštaj o stanju psa ili mačke - ne može vlasnik na svoju ruku da uzme bolovanje ako proceni da ljubimac nije dobro, jer bi nas to odvelo u mnogo veću anarhiju nego što trenutno postoji. Mi se, naravno, zalažemo za to da se mnoge stvari u vezi brige i nege kućnih ljubimaca što bolje urede zakonom - pre svega zbog dobrobiti životinja, ističe profesor Radmila Resanović, dodajući da se poslednjih dana na Fakultetu veterinarske medicine vodi živa debata o ovoj inicijativi.

Podsećanja radi, stranka “Istina” uporište za svoj zahtev nalazi u Zakonu o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), koji kaže da je svaki držalac životinje dužan da joj blagovremeno obezbedi pomoć veterinara i negu ako je životinja obolela, odnosno da mu u suprotnom preti kazna od 5.000 do 50.000 dinara. U zakonu stoji i da je “vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotrebna bol, patnja, strah i stres”.

“Vlasnici kućnih ljubimaca tako neretko dolaze u situaciju da biraju ili da plate kaznu i ugroze život ljubimca, ili da dobiju otkaz ako se zbog toga ne pojave na poslu. Takva neusaglašenost propisa veoma otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj državi”, navode u ovoj stranci. Osim za liberalizaciju režima bolovanja, oni se zalažu i da “lečenje i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem” i podsećaju da vlasnici pasa i mačaka imaju zakonsku obavezu da vode računa o njima za vreme i nakon porođaja.

Međutim, da bi ova inicijativa “zaživela” neophodno je da se menja Zakon o radu, jer na osnovu Zakona o dobrobiti životinja trenutno nije moguće otvoriti bolovanje zaposlenom vlasniku. Pravnici ističu da je u zemljama zapadne Evrope zakonska regulativa bolje usklađena, zbog čega je bolovanje zbog nege kućnog ljubimca praksa u mnogim zemljama. Ova praksa posebno je rasprostranjena u Velikoj Britaniji u kojoj poslodavci često daju slobodne dane za negu ljubimaca. Zaposleni imaju pravo na slobodne dane čak i kada nabave novog kućnog ljubimca kako bi se životinja što bolje i brže prilagodila na novu sredinu, a vlasnici je naučili osnovnim higijenskim navikama.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 04.02.2024.
Naslov: Redakcija