Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Konstituisan novi saziv Narodne skupštine


Prva (konstitutivna) sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu, koju je sazvao predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva dr Vladimir Orlić, počela je u utorak, 6. februara 2024. godine, sa početkom u 10.00 časova.

Sednica je počela izvođenjem državne himne Republike Srbije “Bože pravde” u izvođenju mešovitog hora “Stanislav Binički”.

Sednici je predsedavao najstariji narodni poslanik Stojan Radenović sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane, a u radu mu, prema članu 3. Poslovnika Narodne skupštine, pomažu najmlađi narodni poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata, od kojih su predsedavali Aleksandar Đukić sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane i Marko Milošević sa Izborne liste IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, uz prisustvo generalnog sekretara Narodne skupštine Srđana Smiljanića i zamenice generalnog sekretara Dragane Odović.

Saglasno članu 101. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021), članu 16. Zakona o Narodnoj skupštini ("Sl. glasnik RS", br. 9/2010) i članu 4. Poslovnika Narodne skupštine("Sl. glasnik RS", br. 20/2012 - prečišćen tekst), za ovu sednicu određen je sledeći dnevni red:

  1. Potvrđivanje mandata narodnih poslanika;
  2. Izbor predsednika Narodne skupštine;
  3. Izbor potpredsednika Narodne skupštine;
  4. Imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine;
  5. Izbor članova radnih tela Narodne skupštine i
  6. Izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Narodna skupština je, radi potvrđivanja mandata narodnih poslanika, obrazovala Komisiju za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika sa Izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, u sastavu: Aleksandar Marković, izabran sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane, Uglješa Marković, izabran sa Izborne liste IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE i Jelena Pavlović, izabrana sa Izborne liste “MI-GLAS IZ NARODA, prof. dr Branimir Nestorović”.

Komisija je konstatovala da su uverenja svih 250 narodnih poslanika u skladu sa uverenjima koje je izdala Republička izborna komisija i o tome podnela Izveštaj Narodnoj skupštini.

Narodna skupština je, na osnovu Izveštaja Komisije, potvrdila mandate svim narodnim poslanicima novog saziva, čime je Narodna skupština konstituisana.

Narodni poslanici položili su zakletvu koja glasi:

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Predsedavajući sednici, narodni poslanik Stojan Radenović, obavestio je narodne poslanike da će o nastavku sednice biti blagovremeno obavešteni.


Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 06.02.2024.
Naslov: Redakcija