Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O FISKALIZACIJI I O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Deo računovođa ukazuje da su zakoni neusklađeni sa zakonima o računovodstvu i o PDV-u


Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Računovodstvena komora Srbije očekuju da se odloži primena novih Zakona o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) i Zakona o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021 i 129/2021), navodi se u saopštenju ta dva udruženja.

Oni su to saopštili posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Zahtev za odlaganjem, koji su izneli na sastanku, obrazlažu, između ostalog, time što su ta dva zakona, kako tvrde, neusklađena sa zakonima o računovodstvu, PDV-u.

Smatraju i da nova e-fiskalizacija neće biti sasvim besplatna pa ocenjuju da pošto smo još u kriznom periodu zbog pandemije, nije logično ugrožene delatnosti izlagati novim troškovima.

Zbog zaštite podataka traže izbacivanje posrednika iz Zakona o elektronskom fakturisanju i da sistem pređe sa e-uprave na Poresku upravu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.02.2022.
Naslov: Redakcija